Nadbiskup Devčić susreo se sa svećenicima i članovima Schönstattskog pokreta
Kategorija:
Vijesti

web-sch1U Nadbiskupskom domu u Rijeci riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić susreo se u ponedjeljak 24. travnja sa svećenicima i članovima Schönstattskog pokreta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predvođeni duhovnikom i ravnateljem svetišta u Maloj Subotici p. Chistopherom Hornom.  Gosti su nadbiskupa upoznali s ustrojstvom ovog crkvenog pokreta koji se, kako su kazali, u Riječkoj nadbiskupiji skromno razvija.  Pokret u Hrvatskoj nosi ime „Hrvatska schönstattska obitelj“ (HŠO), a inicijativa je krenula sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Značajan rast počeo je poslije Domovinskog rata i danas Hrvatski pokret ima oko 1.000 članova. Članovi pokreta su organizirani u 50 lokalnih zajednica koje održavaju mjesečno pobožnost „Slavlje saveza“,  u 5 grana: liga obitelji, liga majki, liga neudanih žena, liga djevojaka i liga svećenika, koje se redovno sastaju u grupama. Druge aktivnosti pokreta su: duhovne vježbe, dani hodočašća, nacionalni susret voditelja, obljetnica svetišta u Maloj Subotici, godišnji susret HŠO i dani Hodočasničke Gospe.

web-sch3Svugdje gdje je pokret prisutan nalazi se slika schönstattske Gospe koja nosi naziv: Majka Triput Divna, Kraljica i Pobjednica Schönstattska. U Riječkoj nadbiskupiji 52 slike kruže obiteljima i ona ih potiče na živu vjeru, na život u kršćanskom duhu, rekao je p. Horn. Dodao je kako je riječ o posebnom apostolskom projektu koji je prisutan u cijelome svijetu, projektu nove evangelizacije, te pokretu odgoja i osobne preobrazbe. Također, riječ je o crkvenom pokretu izrazito laičkog karaktera, ali kojega treba pratiti svećenik. Na žalost, još uvijek nema hrvatskog svećenika koji bi se ovom crkvenom pokretu mogao profesionalno posvetiti, upozorili su gosti. Govoreći o situaciji u Riječkoj nadbiskupiji, upozoreno je kako nedostaje volontera i vjernika koji će naslijediti u ovom apostolatu one koji su u poodmakloj životnoj dobi.

web-sch2Kao pozitivne strane schönstattskog pokreta istaknuo je kako on nije samo marijanski pokret, nego je njegov utemeljitelj p.  Josef Kentenich često upućivao na odnos Boga kao milosrdnog Oca. To je bogatstvo koje vjernici tek trebaju otkriti. U Hrvatskoj postoji jedno Schönstattsko svetište i to ono u Maloj Subotici kod Čakovca. P. Horn je najavio kako u bliskoj budućnosti namjeravaju razviti svetište u Ivanovcima kod Valpova. S obzirom na još uvijek nedovoljno upoznatu riječku javnost s ovim crkvenim pokretom, nadbiskup Devčić izrazio je nadu kako će na nekom od narednih dekanatskih susreta ili svećeničkih skupština svećenici biti upoznati s ovim pokretom.  Nakon susreta u Nadbiskupskom domu, svećenici i članovi Schönstattskog pokreta posjetili su katedralu sv. Vida, te župu Svete Obitelji na Pećinama koja ih je ugostila i koja je jedna do župa Riječke nadbiskupije u kojoj se okupljaju članovi schönstattske obitelji. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik vlč. Vjekoslav Kovač, a na misi su sudjelovali članovi HŠO.

Skip to content