Na Hreljinu pokopan vlč. Franc Šiško
Kategorija:
Vijesti

web-sisko-pogreb1Na mjesnom groblju u Hreljinu u četvrtak 26. siječnja sahranjen je vlč. Franc Šiško  dugogodišnji župnik župa Hreljin i Zlobin u Bakarskom dekanatu u Riječkoj nadbiskupiji. Pogrebne obrede i misu zadušnicu u hreljinskoj crkvi sv. Jurja mč. predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s tridesetak svećenika Riječke nadbiskupije.

Pogrebu i misi nazočili su brojni vjernici iz Bakarskog dekanata i Voloskog, časne sestre milosrdnice, časne sestre Kćeri kršćanske ljubavi te pokojnikova sestra i brat  iz Slovenije. Misno slavlje pjesmom je pratio međužupni zbor „Trisagion“ koji je osnovan 2008. god. povodom proslave pedesete godišnjice misništva vlč. Franca Šiška, a koji je taj zbor svih ovih godina podržavao i pomagao.

Na grobu od svog dragog kolege toplim riječima oprostio se vlč. Petar Belanić koji se posljednjih godina brinuo za svojeg kolegu, kojega je prihvatio u svoj župni dom u Voloskom i iskazao mu svu bratsku ljubav i podršku do smrti, te s dobrim vjernicima i kolegama organizirao lijep i dostojanstveni ispraćaj.

U  propovijedi se nadbiskup Devčić spomenuo svih dobrih, a mnogih već i pokojnih svećenika drugih nacionalnosti koji su kao i vlč. Šiško cijelu svoju svećeničku službu odslužili za hrvatski narod. “ Oni su dijelili sudbinu drugih hrvatskih svećenika u poratno teško vrijeme kada je Crkva bila proganjana a svećenici zatvarani. Teško nam je zamisliti kako je u ono vrijeme bilo i kako je svećenička služba bila povezana sa žrtvama i rizicima. Usprkos tome mladi su se odazivali svećeničkom pozivu. Svećenici su tada morali upravljati s više župa, a euharistijski post trebalo je obdržavati i ponekad ne piti ni jesti do posljednje mise koja je znala biti i u 12 h. Do svojih župa odlazili su pješice a rijetki s biciklom. Moramo ih se s velikom zahvalnošću sjećati i onih koji su stradali i onih koji su se za svoje vjernike žrtvovali živeći do kraja svoje svećeništvo. Oni su vjerovali u vječni život  i njega su svjedočili i navješćivali. Mi smo se okupili da zahvalimo vlč. Šišku za sav njegov trud, vjernost Gospodinu, za njegove molitve, žrtve, strpljivost.“

web-sisko-pogreb2U ime svećenika Riječke nadbiskupije od pokojnog kolege oprostio se vlč. Marko Šarić, župnik Kukuljanova i Škrljeva istaknuvši kako će ga svećenici pamtiti kao otvorenog i vedrog kolegu, uvijek spremnog na šalu ali i na ozbiljnost kada su to okolnosti života i službe zahtijevale. Imao je u sebi, poput mnogih naših svećenika, duboko utkane mnoge svećeničke i ljudske vrline. Kao takav može biti svjetli primjer i mlađim kolegama. Posebno će ga se rado sjećati župljani Hreljina i Zlobina, s kojima se toliko povezao za svoga zemaljskog života da je upravo ovdje u Hreljinu poželio biti pokopan i čekati uskrsnuće od mrtvih,  rekao je vlč. Šarić.

U ime vjernika Hreljina od pokojnika se oprostio Ivica Živko, tajnik župnog pastoralnog vijeća istaknuvši kako su u njemu, poniznom i skromnom svećeniku imali svo bogatstvo Božje ljubavi i milosrđa koje dolazi u susret čovjeku u potrebi. „ Gledajući prepunu župnu crkvu, ovdje okupljene vjernike i vašu braću svećenike, dragi vlč. Šiško, shvaćamo kako se kroz vaš životni poziv i služenje Gospodinu u našoj župi jasno očitovala Božja ljubav prema čovjeku u daru svećeništva. Bili ste nam za života slika Krista koji je po svojem svećeniku Francu žalosne tješio, klonule ojačao, sa radosnima se zajedno veselio.“

web-volosko-sisko1Dan prije pogreba u župnoj crkvi sv. Ane u Voloskom ispraćaj pokojnog vlč. Šiška i misu zahvalnicu za njegov svećenički život predvodio je mons. dr. Milan Šimunović, a suslavili su župnik Voloskog vlč. Petar Belanić, trsatski gvardijan fra Antun Jesenović, redovnici isusovci o. Mirko Nikolić i o. Ivan Tambolaš te slovenski svećenici iz pokojnikove rodne župe Anton Perger i Stanko Domajnko. U propovijedi je mons. Šimunović, koji je s pokojnikom također više godina surađivao kada je bio stručni suradnik Župničke skupine u Bakarskom dekanatu, rekao  da ga je smatrao ga svojim duhovnim ocem i primio ga kod sebe. „Mi , za razliku od redovnika, možemo biti nekada zapušteni. Nije bilo vlč. Belaniću lako brinuti se za starijeg kolegu ali pokojnik je do kraja imao svećeničku i bratsku ljubav, ljubav vas vjernika i časnih sestara Kćeri kršćanske ljubavi koje u Voloskom pastoralno djeluju i pomažu župniku i u kući i u crkvi.“

Nakon ispraćaja iz Voloskog, pokojnikovi zemni ostaci do pogreba bili su izloženi u župnoj crkvi u Hreljinu gdje su vjernici Hreljina i Zlobina sa svojim župnikom vlč. Miroslavom Perglom molitvom i riječima oproštaja odali posljednju hvalu svom dugogodišnjem župniku.

Skip to content