Misa za kraj školske i akademske godine
Kategorija:
Vijesti

skolskaMisu za kraj školske i akademske godine riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je 7. lipnja u katedrali sv. Vida. Na misi su se okupili studenti i srednjoškolci sa svojim profesorima, a misu je animirao Zbor mladih Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup je okupljene nadahnuo da se u svojim životnim promišljanjima jednako oslone na vjeru kao i na razum. Odnos vjere i razuma je stoljetno pitanje, odnosno vjernici se kroz povijest pitaju je li za spasenje čovjeka dostatna vjera ili je potrebna i razumska spoznaja, objasnio je nadbiskup. „Protestanti su prihvatili tezu da je za spasenje potrebna samo vjera, odnosno Martin Luther je vjeru oslobodio svake veze s razumom.“ Kršćanska teologija ipak kroz povijest uglavnom vjeru i razum dovodi u tijesni odnos, nekad dajući primat jednome, nekad drugome. Sveti Augustin je objasnio kako se vjerovati i razumjeti stalno isprepliću.

Po pitanju odnosa vjere i razuma pisao je i sveti papa Ivan Pavao II. u enciklici Fides et ratio. On dijagnosticira kako je do raspada jedinstva u današnje vrijeme došlo zbog racionalizma, odnosno mišljenja da je razum najbitniji za čovjeka i negiranja mogućnosti razumske spoznaje vjere. „Ipak, kao vjernici svjesni smo da nema razloga da se razum i vjera nadmeću. Jedno počiva u drugome i jedno drugo nadopunjuju“, rekao je nadbiskup Devčić zaključujući propovijed.

Skip to content