Marijino nas uskrsnuće dodatno učvršćuje u vjeri da ćemo i mi uskrsnuti

web-vela-gospa1Svečano proslavljen blagdan Velike Gospe

Više desetaka tisuća vjernika i ove godine hodočastilo je u utorak 15. kolovoza u Trsatsko svetište Majci Milosti, Kraljici Jadrana donoseći pred Gospin lik svoje prošnje, zahvale i zavjete. Središnje euharistijsko slavlje u trsatskom perivoju predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s provincijalnom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom, dosadašnjim gvardijanom franjevačkog samostana i čuvaru Svetišta fra Antunom Jesenovićem, novim gvardijanom fra Bernardom Barbarićem te mnogobrojnim svećenicima i franjevcima.

Pozdravnu riječ uputio je fra Antun Jesenović kazavši kako nas Marija okuplja u svoja svetišta gdje nas želi Kristu dovesti. Ona je slika savršenstva i proslavom Velike Gospe radujemo se njezinom uznesenju, ali i nadamo da ćemo i mi ući u nebo, kazao je gvardijan.

Nadbiskup je u propovijedi poručio da je Marijin prijelaz iz ovoga života u vječnu slavu preslika Kristova uskrsnuća. Crkva, zabrinuta da vjera i nada njezine djece ne bi oslabjela zbog dugog čekanja sveopćeg uskrsnuća mrtvih, upućuje svoje vjernike k Marijinu grobu koji se treći dan, kao i Isusov, poslije ukopa otvorio, ali u njemu nije bilo Marijina mrtvoga tijela jer je, poput Kristova, već bilo uskrsnulo. Zbog toga nas Marijino uskrsnuće dodatno učvršćuje u vjeri da ćemo i mi uskrsnuti, rekao je mons. Devčić.

web-vela-gospa2S tim u vezi riječ „nebo“ označava nadnaravnu, božansku stvarnost. To znači da je nebo tamo gdje je Bog. U tom smislu tvrdnja da je Marija nakon završena tijeka zemaljskog života uznesena u nebo ne znači ništa drugo nego da je ona nakon zemaljskog života ušla u puninu Božje nadnaravne stvarnosti, tj. da se odsad nalazi u Bogu ili u nebu.“ Dodao je da je prije Marijina uznesenja u nebo, nebo sišlo u nju. Nebo je, naime, tamo gdje je Bog. Marija je u nebo uznesena jer se Bog, njezinim prihvaćanjem Božjega poziva da bude majka njegova Sina, u njoj nastanio, jer ga je ona pod svojim srcem nosila i svijetu darovala. Njezino uznesenje na nebo samo na drukčiji način izražava i potvrđuje njezinu duboku i neraskidivu povezanost s Bogom, koja se očituje u tome da je Bog u njoj i ona u Bogu, pojasnio je nadbiskup.

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike da im blagdan Velike Gospe bude poticaj na nasljedovanje Marije u njezinoj predanosti i poslušnosti Bogu, u njezinoj otvorenosti za Božji poziv i za potrebe ljudi oko nas, kako bi se na taj način Sin Božji i u nama nastanio i po nama se kao božanski Spasitelj u svijetu utjelovio. Ako on tako po nama, po našem zauzimanju, po našoj ljubavi i žrtvi uđe u svijet, možemo se opravdano nadati da ćemo i mi po njemu ući u nebo, u puninu života s Bogom, kamo je Marija pred nama već svečano ušla.

web-vela-gospa3Na kraju mise nadbiskup je zahvalio dosadašnjem gvardijanu na suradnji i zauzetom radu u Trsatskom svetištu. Dobrodošlicu je poželio novom čuvaru Trsatskog svetišta, a riječi zahvale na dosadašnjem radu uputio dosadašnjem župniku župe sv. Jurja mč. fra Ivanu Mikleniću koji napušta Trsat zbog nove službe. Vjernike je podsjetio na 650. obljetnicu dolaska čudotvorne slike Majke Milosti u Trsatsko svetište. Obitelji je pozvao na obnovu molitve te dodao kako im čudotvorna slika Gospe Trsatske može biti poticaj da se pred njenim likom okupljaju na molitvu.  Podsjetio je na 25. obljetnicu uvođenja vjeronauka u škole kazavši kako je to povod da se zapitamo kakav nam je odgoj u vjeri, ne samo u školi i župi, nego prvenstveno u obiteljima. Obljetnica je poticaj da se zapitamo u kakve kršćane će odrasti naša djeca, rekao je nadbiskup. Riječ zahvale nadbiskupu, provincijalu i mnogobrojnim svećenicima uputio je novi gvardijan i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić. Mnogobrojnim hodočasnicima poručio je da je svetište Majke Božje Trsatske njihovo svetište u kojemu s trsatskim franjevcima doprinose zajedničkom rastu u Bogu.

 

Skip to content