Marijina legija ima novog duhovnika
Kategorija:
Vijesti

web-legijaŽupnik najstarije riječke župe, Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta, mons. Sanjin Francetić novi je duhovnik Marijine legije u Riječkoj nadbiskupiji za Kuriju „Utjeha žalosnih“. U uredu i društvu biskupskog vikara za pastorasl mons. Matije Matičića, te dosadašnjeg duhovnika vlč. Marijana Benkvića, novi duhovnih upoznao se u petak 10. veljače s dosadašnjim aktivnostima Marijine legije.

Govoreći o povijesti ovog crkvenog pokreta, vlč. Benković je kazao kako je Marijina legija osnovana 7. rujna u Dublinu, a danas članove ima na svim kontinentima. Njeguju marijansku duhovnost, a na području mjesne Crkve, kao više Vijeće Kurija, počeli su se okupljati prije pet godina na Drenovi. Rade na posvećenju svojih članovi koji, osim što rade na vlastitom duhovnom identitetu, pomažu u apostolatu sa starima, bolesnima i nemoćnima. Marijima legija je veliki dar našoj Crkvi, rekao je vlč. Benković. „Djeluju u više župe Riječke nadbiskupije, a najduže u Opatiji gdje je prezidij počeo prije desetak godina. Zadnji osnovani prezidij je u Vrbovskom.“

U nastavku je kazao kako članovi Marijine legije dobivaju puno na duhovnoj izgradnji   po sv. Ljudevitu Montforskom. U Hrvatskoj legija djeluje od 1956. godine zahvaljujući tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu Franji Šeperu, a sam bl. Alojzije Stepinac smatrao je ovaj pokret najboljom katoličkom akcijom. Danas legija djeluje u većini hrvatskih biskupija.

Čestitajući novom duhovniku vlč. Benković je izrazio nadu da će  činjenica da novi duhovnik dolazi iz župe posvećene Uznesenju Blažene Djevice Marije doprinijeti radu i rastu Marijine legije. Pred mons. Francetićem je podrobnije upoznavanje  s dosadašnjim djelovanjem ovog crkvenog pokreta. U povjerenoj zadaći izrazio je nadu da će Bog povjerenu mu zadaću blagosloviti.

Skip to content