Krštenje nije crkvena formalnost

Krštenje Gospodinovo god.A
Krštenje nije crkvena formalnost

9b75108b-6ad2-4132-97cf-ca8204c012bf-4974-000007a849182ca7_tmpŠto je kršćansko krštenje i zašto se krstiti ili ne krstiti objavio nam je naš Spasitelj u kojega vjerujemo i kojemu vjerujemo, čije stajalište o krštenju nam je danas u bogoslužju naviješteno. Božji navještaj o sakramentu krštenja sadržan je u Katekizmu. To je sadržaj vjere.

Krštenje nije samo obred ili crkvena formalnost, već je sakrament na kojemu se temelji sva naša vjera. Krštenje je sakrament uvođenja u kršćanstvo. Krštenje su vrata ulaza u Crkvu, zajednicu vjernika. Je li krštenje zaista nužno da bi netko živio kao kršćanin i slijedio Isusa? Je. Kršteno dijete i nekršteno dijete nisu isto. Nije isto krštena osoba ili osoba koja nije krštena. Mi smo krštenjem uronjeni u neiscrpni izvor života Jaganjca Božjega. Uronjeni smo u njegovu milosrdnu ljubav. Kršćanin živi novi život, ne više u nemilosti zla, grijeha i smrti, već u zajedništvu s Bogom i bližnjima. Samo se vjerom može biti uronjen u život Isusa Krista, a ne nevjerom.
Blagdan krštenja Kristova neka probuditi spomen na naše krštenje. Znati datum svoga krštenja je sjećanje na ono što je Bog učinio u meni, na dar koji smo primili. Rođenjem smo ušli u vrijeme – preporođenjem u nebesko. Krštenje nije tek događaj koji se dogodio u prošlosti, pa nema nikakav utjecaj na našu sadašnjost. Bog me zove živjeti svoje krštenje svaki dan, kao istinitu stvarnost svoga života. Biti kršćanin je slijediti Krista i ostati u Crkvi, bez obzira na svoja ograničenja, slabosti ili grijehe, to je upravo zbog sakramenta krštenja po kojem smo postali nova stvorenja i po kojem smo »zaodjenuti Kristom«.

Zahvaljujući krštenju smo vjernici, oslobođeni izvornoga grijeha. Ušli smo u Isusov odnos s Bogom Ocem, da idemo putem spasenja, cijeli život. Zahvaljujući krštenju, sposobni smo opraštati i ljubiti i one koji nas vrijeđaju ili čine zlo. Krštenje nam pomaže da u licu osoba u potrebi, kao i u našem bližnjem, prepoznajemo Isusovo lice. Sve je to moguće zahvaljujući snazi krštenja. To je smisao vjere biti kršten – tj. biti kršćanin, biti Kristov. Spasitelj svakog molitelja utvrđivao je riječima: »Budeš li vjerovao, vjerovala, bit će ti!« Budem li pravo, istinito vjerovao, kršćanskim životom vjerovao, bit ću spašen.

O ovome Radosna vijest objavljuje (Mt 3,13-17):
Dođe Isus iz Galileje na Jordan Ivanu da ga on krsti.
Ivan ga odvraćaše: “Ti mene treba da krstiš, a ti da k meni dolaziš?”
Ali mu Isus odgovori: “Pusti sada! Ta dolikuje nam da tako ispunimo svu pravednost!” Tada mu popusti.
Odmah nakon krštenja izađe Isus iz vode. I gle! Otvoriše se nebesa i ugleda Duha Božjega gdje silazi kao golub i spušta se na nj. I eto glasa s neba: “Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!”

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content