„Križni put kroz glazbu“ – uvertira u Veliki tjedan
Kategorija:
Vijesti

web-schola-kozalaU nedjelju 9. travnja na blagdan Cvjetnice u crkvi sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali mješoviti zbor mladih Schola Cantorum Rijeka meditativno-koncertnim projektom „Križni put kroz glazbu“, osmišljenim kao promišljanje Muke Kristove kroz tekstove koji reflektiraju postaje Križnog puta te glazbene brojeve koji opisuju i podcrtavaju pojedine trenutke, zaključili su ciklus ovog pasionskog, korizmenog programa. Projekt su započeli 19. ožujka u Podlabinu u crkvi sv. Franje gdje su, kao i u riječkoj crkvi na Kozali, animirali i misno slavlje pjevajući stavke iz Misse Caeciliane koju je za bl. Alojzija Stepinca skladao Albe Vidaković. Nakon Istre, nastupili su 26. ožujka u crkvi sv. Marije Velike u Cresu te 8. travnja u crkvi Presvetog Srca Isusova na Škrljevu.

Pomno izabrani psalmi i popijevke odabrani su iz bogate hrvatske pasionske baštine, a prigodne klasične glazbene minijature ili dijelovi većih glazbenih formi bile su skladbe hrvatskih i stranih skladatelja (I.pl.Zajc, M.B.Rašan, F.Anerio, M.Durufle´, G.B.Pergolesi, G. Bizet, Deak-Bardos).

web-skrljevoKao solisti uz zbor nastupili su članovi Schole: Ema Delač (alt) Tea Ban (mezzosopran,) i Lovro Matešin (bariton). Odabrane tekstove preuzete iz Križnog puta don J. Radića, a priređene prema “Gorka Muka Gospodina našega Isusa Krista” bl. A.K. Emmerick čitale su Kristina Nikolić i Bruna Levar. Zbor je za orguljama pratila Petra Kukavica, a cijeli projekt osmislila zborovođa Ingrid Haller, prof. Projekt je ostvaren u organizaciji KUU „Dulciana“ – Rijeka i u suradnji sa župnicima župa u kojima je zbor nastupio. Bila je ovo svojevrsna uvertira svim sudionicima i posjetiteljima koncerata u Veliki tjedan, ali i prilika da se kroz ovaj meditativno-glazbeni projekt pobliže upoznaju s dijelom bogate hrvatske pasionske baštine. Zbor će sudjelovati u obredima Velikoga petka 14. travnja u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje će u zajedništvu sa zborom najstarije riječke župne crkve pjevati Muku.

 

Skip to content