Katolički skauti u programu robotizacije
Kategorija:
Vijesti

EB24E390-DA73-4C94-AF77-794019E43ED8-5372-000007068E444664_tmp

Zdrug katoličkih skauta je tako postao prva katolička organizacija koja je prošla natječaj i koja je javno pohvaljena od voditelja ovog iznimnog i velikog projekta robotizacije i uvođenja STEM tehnologije u školski sustav. Gospodin Nenad Bakić je tako na svom FaceBook profilu pohvalio Zdrug katoličkih skauta rekavši da će katoličkim skautima biti omogućeno sve potrebno za provođenje ovog iznimnog programa

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske je udruga koja u našoj nadbiskupiji postoji već petnaestu godinu. Skauti su se posebno istaknuli kroz desetogodišnje organiziranje besplatnih ljetovanja za siromašnu djecu Srebrenice, Vukovara, Slavonije i Banjalučke biskupije. Osim redovitih planinarenja, logorovanja, već deset godina ljetuju u svom kampu “Valter Lulić” na pustom otoku Zmajanu. Katoličke skaute volontere svake godine prima Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku, a hrvatski biskupi snažno podupiru ovu skautsku katoličku organizaciju.  Danas katolički skauti postoje u osam biskupija, broje više od tisuću aktivnih članova sa stalnom tendencijom visokog rasta.

Prošle godine su katolički skauti pokrenuli nacionalni projekt internet radija (www.radioskaut.hr), a dobivši sve mjerodavne dozvole, pokrenuli su i vlastitu internet televiziju (www.skauttv.hr), o skautima sve možete saznati  na njihovom webu: www.katolickiskauti.hr

Trenutno su u projektu nabavke opreme i osnovanja prvog skautskog ronilačkog kluba u Hrvatskoj, a svojim programima privlače mnoštvo mladih različitog uzrasta. Posebno raduje što imaju osnovanu i obiteljsku zajednicu te njeguju ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini kroz sve svoje programe.

Katolički skauti su svjesni trenutka i vremena u kojem žive, a njihovi voditelji su prepoznali važnost tehnologije, robotike i STEM programa.

Engleska skraćenica STEM dolazi od riječi Science, Technology, Engineering and Mathematics. U STEM spadaju područja prirodoslovnih i matematičkih znanosti, tehnologije i inženjerstva. U hrvatskoj znanstvenoj nomenklaturi i istraživačkoj tradiciji, skraćenica STEM obuhvaćao bi područja prirodnih i tehničkih znanosti kao i obrazovanje u prirodoslovlju, matematici, tehnologiji i inženjerstvu.

Na svjetskoj razini vrlo su značajna pitanja obrazovnog postignuća i afiniteta mladih prema pojedinim zanimanjima. To se posebno odnosi na tehnološka i inovativna zanimanja iz područja STEM-a, koja se pokazuju važnima za gospodarski razvoj svake pojedine države. Od devedesetih godina se na svjetskoj razini uočava značajan i stalan pad interesa mladih za takva zanimanja. Istraživači, nositelji politika i institucije suočeni su sa nedostatkom studenata u STEM područjima kao i nedostatku pojedinih STEM stručnjaka.

Zdrug katoličkih skauta je tako postao prva katolička organizacija koja je prošla natječaj i koja je javno pohvaljena od voditelja ovog iznimnog i velikog projekta robotizacije i uvođenja STEM tehnologije u školski sustav. Gospodin Nenad Bakić je tako na svom FaceBook profilu pohvalio Zdrug katoličkih skauta rekavši da će katoličkim skautima biti omogućeno sve potrebno za provođenje ovog iznimnog programa.

Katolički skauti će tako nakon provedenih seminara izobrazbe svojih članova provoditi radionice programiranja odnosno robotike u svom sjedištu, u pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku.

Na takav način skauti svjedoče važnost tehnologije u našem društvu, ali idući u korak s zahtjevnim vremenom u svom programu nude mnoštvu mladih trenutno najveće dosege rada s mladima.

Skip to content