Kad smo zajedno obogaćujemo jedni druge, hrabrimo i rastemo u vjeri

web-2Više stotina vjernika sudjelovalo je na 13. riječkom planinarskom križnom putu koji se održao u subotu 1. travnja u organizaciji Akademskog katoličkog društva „Jeronim“, Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Povjerenstva za mlade.

Po prvi puta prva postaja križnoga puta bila je u katedrali sv. Vida u vidu skazanja: „Javno suđenje Isusu Kristu“, koje je pripremio Riječki evangelizacijski tim. Nakon skazanja, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić prvi je uzeo križ i poveo vjernike putem kojim su hodale generacije starih Riječana: riječkom Kalvarijom, preko Svete Katarine i Veloga vrha do crkve Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi u kojoj je predvodio svečano misno slavlje u zajedništvu s mnogobrojnim svećenicima. Kratki odmor bio je na Pulcu kod kapele sv. Katarine, gdje su hodočasnike tradicionalno dočekali  župljani župe sv. Luke s okrjepom i osvježenjem. Nakon kratkog i nadahnutog pokorničkog nagovora, kojega je pripremio povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Marko Šarić, hodočasnici su put nastavili u tišini, a do Velog vrha svećenici koji su sudjelovali na hodočašću, stavili su se na raspolaganje mnogobrojnim vjernicima za sakrament ispovijedi.

Križni put tradicionalno je zaključen misnim slavljem tijekom kojega je nadbiskup u propovijedi kazao kako smo pozvani u vremenu korizme ojačati vjeru. „Vjerujem, Gospodine. Pomozi mojoj nevjeri!“ – riječi su koje bismo svi trebali govoriti. Osim toga, za Uskrs se trebamo pripravljati na način da se borimo protiv svega što nas udaljava od Gospodina.

web-1Osvrčući se na ovogodišnji Riječki planinarski križni put, nadbiskup je zahvalio organizatorima, ali i svim hodočasnicima kazavši kako je svaki sudionik važan. Kad smo zajedno obogaćujemo jedni druge, hrabrimo i rastemo u vjeri. Bio je ovo prekrasan križni put kojega smo, unatoč usponu te strmom silasku s Velog vrha na Donju Drenovu prošli radosni i zahvalni Bogu na ljubavi, ali i radosti svih onih koji nas svake godine dočekuju i okrjepljuju. Ne dopustite da vam itko ukrade ovo sveto vrijeme pripreme za Uskrs, rekao je nadbiskup Devčić.

Zahvalnu riječ nadbiskupu, svećenicima, bogoslovima s rektorom vlč. dr. Mario Tomljanovićem i vicerektorom vlč. Markom Stipetićem, trsatskim novacima s magistrom fra Tomislavom Faletarom, uputila je ispred organizatora v.d. predsjednica AKD-a „Jeronim“ Kristina Pilipović. Zahvalnost je iskazala i župnicima župe sv. Luke mons. Nikoli Imbrišaku i župe Majke Božje Karmelske vlč. Nikici Juriću koji su sa svojim župljanima i ove godine pripremili okrjepu za mnogobrojne sudionike hodočašća, te vlč. Šariću na duhovnom nagovoru na Pulcu. Za uspješnost i prekrasnu sliku zajedništva mjesne Crkve zaslužne su i sve molitvene zajednice, udruge, redovničke zajednice, te svi vjernici koji su se i ove godine aktivno uključili na Riječkom planinarskom križnom putu na čemu im zahvaljujemo, rekla je Pilipović. U nastavku se zahvalila VIS-u „Osmjeh“ iz župe Gospe Lurdske koji su glazbeno animirali misno slavlje, te Zboru mladih Riječke nadbiskupije i riječkim bogoslovima koji su predvodili pjevanje tijekom križnoga puta. U ovogodišnje hodočašće uključio se i Organizacijski odbor velike duhovne obnove grada Rijeke „Rijeka milosti u luci zajedništva”, rekla je Pilipović te najavila kako će se ista održati od 9. do 11. lipnja 2017. Na kraju je pozvala sve da se odazovu i sudjeluju na 14. riječkom planinarskom križnom putu koji će se iduće godine održati tradicionalno osam dana prije blagdana Cvjetnice.

 

Skip to content