Izložba u povodu stogodišnjice Marijinog ukazanja u Fatimi
Kategorija:
Vijesti

web-miro1U povodu stogodišnjice Marijinog ukazanja u Fatimi, u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije  (Veloj crikvi/Assunti) u nedjelju 18. lipnja  otvorena je izložba fotografija vjeroučitelja Miroslava Radića „Prozor nade“. Prigodnu riječ uputio je župnik mons. Sanjin Francetić i autor Radić.

Izloženo je 28 umjetničko-dokumentarnih fotografija većeg formata koje gledateljima prikazuju bitne sadržaje jednog od najvećih marijanskih svetišta na svijetu. Ovo je prva izložba u prostoru crkve, ali ne i posljednja jer je autor najavio još nekoliko izložbi iz marijanskih i drugih svetišta u koje je već hodočastio, rečeno je na otvorenju.

Gospa se u Fatimi ukazala prije stotinu godina djeci, pastirima: Luciji, Jacinti i Franji. Činila je to šest puta tijekom šest mjeseci, svaki put 13.-og dana u mjesecu, od svibnja do listopada 1917. godine. Gospinom ukazanju prethodilo je 1916. godine tri puta ukazanje Anđela mira, rekao je Radić.

web-miro2„Kada sam nakon večernje procesije sa svijećama sjeo ispod tvoga kipa, gledao sam prostor na kojem se nebrojeno mnoštvo vjernika okuplja dolazeći u grupama, procesijama ili pojedinačno tražeći tvoju zaštitu, pomoć i zagovor. Mnogi na koljenima s vrha Svetišta dolaze do tvoga kipa i obilaze oko njega. Ja sam taj put prolazio u mislima zajedno s onima koji su crvenih ili krvavih koljena s krunicom u ruci išli dalje podnoseći tu žrtvu namijenjenu za svoje i potrebe bližnjih.“ – naveo je autor u tekstu koji prati izložbu.

Želim ovim fotografijama zahvaliti Bogu što sam mogao biti u ovoj duhovnoj oazi, dati svoj mali doprinos proslavi 100. godišnjice Marijinih ukazanja u Fatimi i potaknuti vas koji tamo još niste hodočastili da to svakako učinite jer ćete se iz Fatime vratiti duhovno i kulturno obogaćeni, ispunjeni nadom i ljubavlju Gospe Fatimske, poručio je autor izložbe. „Marija je u Fatimi vidjeoce pozvala da mole krunicu i šire pobožnost Presvetom Srcu Marijinu, a preko vidjelaca poziva i nas. Odazovimo se! Papa Benedikt XVI. je Fatimu nazvao ‘Prozor nade’ za cijeli svijet. Neka ova izložba fotografija bude otvaranje tog prozora u srcima svih vas koji ćete je razgledati.“

Radić je zahvalio župniku na suradnji, kao i Nikoli Kurtiju koji je pomogao u realizaciji izložbe. Događaj je organiziralo  Akademsko katoličko društvo „Jeronim“, a izložba se može pogledati u vremenu od 8 do 12 te od 17 do 19 sati.

 

Skip to content