“Idi u moj vinograd”

3125F890-2B9E-4059-A3F9-4B1A0C859155-16999-00001692F9B3E7E825.A kroz godinu
Spasitelj odgaja slanjem: »Idi u moj vinograd«

Radosna vijest objavljuje (Mt 20,1-16):
Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ‘Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam!’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ‘Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ‘Jer nas nitko ne najmi!’ Reče im: ‘Idite i vi u vinograd!’”
“Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ‘Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih!’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ‘Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu!’”
“Nato on odgovori jednomu od njih: ‘Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’”

Spasitelj objavljuje Kraljevstvo nebesko i njegovu prisutnost prispodobom iz svagdanjeg života. Prispodoba se sastoji od pozivanja radnika na posao u različito vrijeme dana, te uvečer plaćanje nadnice, mrmljanja prvih i odgovor gospodarev. U molitvi Očenaša potaknuti smo moliti: »Dođi kraljevstvo tvoje«. »Denar iz prispodobe jest život vječni koji se daje svima u jednakoj mjeri, mjeri Kristove zasluge. Taj život neće jednome biti duži, a drugome kraći. Svima će biti jednako vječan.
Mi molimo za Kraljevstvo nebesko u koje Bog poziva neprestano (od jutra do mraka). Među pozvanima na rad u vinograd potrebno je vidjeti sebe kao kršćanina.

Kršćanine, tijekom ovozemaljskog života ostvaruješ li nedjeljom, u dan uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista, Spasiteljevo poslanje: »Idi u moj vinograd«. Kristovi učenici i nakon njih mi kršćani neprestano svetkujemo nedjelju, dan Kristova uskrsnuća. Okupljanje vjernih potječe od samog dana uskrsnuća Kristova. To je dan što ga učini Gospodin. Središte mu je prisutni Krist Spasitelj jer se skupljena zajednica susreće s uskrslim Gospodinom. On poziva zajednicu vjernih na svoju gozbu, utemeljenu na večeri uoči svoje muke.

Kraljevstvo nam se približilo u utjelovljenoj Riječi, naviješteno je u cijelom Evanđelju, došlo je Kristovom smrću i uskrsnućem. Kraljevstvo Božje dolazi od svete Večere i u Euharistiji, ono je među nama. Objava iz Evanđelja: »Idi u moj vinograd« odgaja čovječanstvo i nas kršćane živjeti Kristovo ostvarenje života po uskrsnuću u zajednici koja vjeruje u život vječni. Kršćanin će nedjeljom biti u zajednici vjernih ako posluša Spasiteljevo poslanje: »Idi u moj vinograd«. U Spasiteljevom vinogradu odjekuje i molitva »Dođi kraljevstvo tvoje«. Nakon izvršenja Spasiteljevog poziva – primit će se »denar« života vječnoga.

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content