Danom života počeo Tjedan ZA obitelj

web-dan-zivota1U nedjelju 5. veljače Dan života proslavljen je u župama Riječke nadbiskupije. Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano misno slavlje u crkvi sv. Mateja na Viškovu i pod misom krstio šesto dijete obitelji Višnjić i sedmo dijete obitelji Ljubas. Proslavom Dana života počeo je i Tjedan ZA obitelj kojega organizira Ured za obitelj Riječke nadbiskupije te je pozdravnu riječ na početku izrekao župnik i voditelj Ureda mons. Ivan Nikolić. Nadbiskup je u prigodnoj propovijedi potaknuo vjernike na promicanje i čuvanje života. Unatoč tehnološkom napretku, nazadovali smo u zaštiti života, ne samo ljudskog nego i uvjeta za život, rekao je nadbiskup. Dodao je kako samo pozvani na solidarnost, jer sebičnost, egoizam i nebriga za druge živote narušava naše zdravlje i naše živote. Parafrazirajući sv. Pavla koji je rekao da ne trebamo slijediti mudrost ovoga svijeta, nego Isusovu mudrost, kazao je kako je Krist utjelovljena mudrost u kojoj nam je Bog rekao sve o nama i po kojoj ćemo biti promicatelji života. Biti mudar znači ljubiti bližnjega po uzoru na Krista.

web-dan-zivota2Pojašnjavajući tekst pročitanog evanđelja i Isusove riječi: „Vi ste sol zemlje“ i „Vi ste svjetlost svijeta“ (Mt 5, 13-16) pojasnio je da smo pozvani čuvati Zemlju koju nam je Bog ostavio da na njoj živimo. S druge strane, svjetlost je izvor života i kršćani su pozvani svijetliti Kristovom ljubavlju, osobito kršćanske obitelji zasnovane na vjeri i svetim sakramentima, a koje su ‘sol zemlje’ i ‘svjetlost svijeta’.

Čestitajući roditeljima novokrštenika Andrije i Franje,  potaknuo ih je da svojim primjerom djeci svjedoče vjeru, a svima kazao da sve velike stvari u životu zahtijevaju žrtvu, a tu žrtvu Bog će blagosloviti. Na kraju je blagoslovio svu okupljenu djecu. Po završetku misnog slavlja održan je prigodan program proslave druge godine djelovanja dječjeg župnog zbora „Nebeske iskrice“ kojega vode Ivana Marčelja i Ljilja Ivkić. Mališani su zahvalili župniku mons. Nikoliću i kapelanu vlč. Josipu Blažotiću na podršci i uručili im prigodne darove, dok su program izvela sa svojim roditeljima. Čestitke im je uputio i riječki nadbiskupi te predsjednica Općinskog vijeća Jagoda Dabo.

 

Skip to content