Članovi HKUD „Stolac“ iz Stoca posjetili Riječku nadbiskupiju

web-katedrala2Članovi Hrvatskog kulturnog društva „Stolac“ iz Stoca boravili su od 2. do 4. lipnja u Riječkoj nadbiskupiji. Pedesetak mladih predvođeni župnikom i voditeljem HKUD-a don Rajkom Markovićem nastupilo je u subotu 3. lipnja na općinskoj pozornici u Fužinama u povodu proslave sv. Antuna Padovanskog, blagdana župe Fužine i Dana Općine. Između ostaloga, boravak u Gorskom kotaru iskoristili su za posjet svetištu Majke Božje Snježne u Liču.

U nedjelju 4. lipnja sudjelovali su na svečanom euharistijskom slavlju u katedrali sv. Vida kojega je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, te nakon mise ispred riječke prvostolnice održali prigodan kulturno-umjetnički program. Boravak u Riječkoj nadbiskupiji iskoristili su za posjet svetištu Majke Božje Trsatske te Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ u kojemu je pet dana boravio sv. Ivan Pavao II. tijekom svog apostolskog pohoda Hrvatskoj 2003. godine.

Govoreći o posjetu Riječkoj nadbiskupiji, don Marković je kazao kako je nadbiskup Devčić sudjelovao prošle godine na proslavi blagdana sv. Ilije Proroka, zaštitnika župe i Dana Grada u Stocu sa svojim tajnikom vlč. Josipom Tomićem.  Tom prigodom otkrio je kako su njegovi korijeni iz tog kraja, što je vjernike Stoca i don Rajka oduševilo te su nadbiskupu Devčiću obećali uzvratiti posjet. Ono što smo ovdje doživjeli, sve nas je ugodno iznenadilo – od dobrodošlice svih, do onoga što smo imali prilike posjetiti i vidjeti, rekao je stolački župnik.

web-katedrala1Riječki nadbiskup, nakon mise u riječkoj Katedrali, zahvalio im je na posjetu, a vjernicima u riječkoj prvostolnici posvjedočio zajedništvo stolačkih vjernika kao i svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije. Mlade folkloraše potaknuo je na ostanak u rodnom kraju. Nemojte se raseljavati, poručio im je nadbiskup Devčić koji je po završetku mise ostao na njihovom nastupu ispred katedrale sv. Vida.

Prema riječima don Rajka Markovića, HKUD „Stolac“ samo je dio župnih aktivnosti u Stocu. Oko tristotinjak mladih okupljaju se u više aktivnosti u župi sv. Ilije Proroka koja je dio Trebinjsko-mrkanske biskupije.  Društvo je osnovano prije 15 godina na inivijativu župnika i na prvi susret došlo je oko 120 mladih. Taj broj nije se drastično mijenjao i još uvijek se u društvu okupljaju mladi koji osim njegovanja kulturno-povijesne baštine Hrvata stolačkog kraja, rade i na duhovnoj izgradnji zahvaljujući župniku koji ih vodi. Don Marković ističe kako je Trebinjska biskupija stara preko tisuću godina i najstarija je dijaceza uspostavljena nakon pokrštavanja Hrvata. Kao primjer naveo je osnovana stotinu godina prije Zagrebačke nadbiskupije. Vjera se, unatoč brojnim iskušenjima uspjela očuvati zahvaljujući obiteljima koje zajedno mole, kazao je don Marković dodajući kako je to i razlog zašto mladi vole sudjelovati u životu župe.

wb-stolac2„Stolački kraj je još uvijek zdrav obiteljski kraj. Kad imate dobre obitelji koje zajedno mole, koje zajedno dolaze na nedjeljne mise, tada nema opasnosti od poroka koji dolaze sa Zapada poput nemorala, droge i rastave brakova. Za to Bogu zahvaljujemo, zajedno surađujemo i plodovi se vide.“

Tijekom boravka u Riječkoj nadbiskupiji domaćin mladim folklorašima i njihovom župniku bio je vlč. Josip Tomić, upravitelj Doma pastoralnih susreta u Lovranu.

Skip to content