Budite spremni

5C80FE9D-0798-4270-B551-22C214D5DDB61. B došašće
Spasitelj odgaja upozorenjem: »bdijte jer ne znate«

Radosna vijest objavljuje (Mk 13,33-37):
Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe.«
»Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!«

Na početku došašća, čije ime znači »svečani dolazak«, Spasiteljevo upozorenje odgaja nas za »svečani dolazak« u konačnom susretu s Bogom spasenja.
Bogoslužno slavlje došašća oživljava događaj i stvarno uprisutnjuje susret Boga s vjernicima, s nama. U susretu mi proživljavamo težnju za Božjim dolaskom i obraćenjem koje taj događaj pripravlja. To je jedan način na koji sve više i sve potpunije doživljavamo kako Bog dolazi k nama da nas spasi.
Čvrsta vjera da će Bog poslati svoje spasenje nadahnjuje nas na razumijevanje objave o ljudskoj čežnji za Bogom i čežnji kakvi moramo biti i kako živjeti. Opomenom bdijte Spasitelj nas usmjerava na nas same, na sve što nam je povjereno: Bdijte o sebi, bdijte nad sobom. Bdijte nad svojom osobnom vjerom, nad dostojanstvom svog osobnog kršćanstva.

Nemoj se uspavati u samovolju i biti kršćanin bez vjere, kršćanin bez morala, kršćanin bez istine, kršćanin bez čistog obraza i odgoja, kršćanin bez molitve i štovanja Boga kako nam je povjereno štovanje dana Gospodnjeg u sakramentu Tijela Kristova. Bdijte nad dostojanstvom kršćanske obitelji. Priznajući u vjeri svoje novo kršćansko dostojanstvo pozvani smo ponašati se dostojno Evanđelja – radosne objave Kristove, jer smo primili Spasiteljev odgoj, milost i darove Duha koji nas osposobljavaju za novost života koji nam je povjeren.

Ponesimo iz današnjeg nedjeljnog bogoslužja, te unesimo u sebe i svoj kršćanski život i kršćansko ponašanje, Spasiteljevu riječ iz Evanđelja, iz Spasiteljeva bontona: Bdijte. Razmišljanje o riječi bdijte neka nam pomogne umanjiti ono stanje jer ne znate. Naprotiv, Spasiteljevom poukom i odgojem znamo kako treba bdjeti nad povjerenim. Povjereno nam je dostojanstvo osobe, dostojanstvo kršćanina prema svetinjama u sakramentu, dostojanstvo obitelji, braka i dostojanstvo suživota među nama ljudima, povjereno nam je i dostojanstvo s Bogom.

Msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content