Budimo Isusovi apostoli

web-c1Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan  Devčić predvodio je na Cvjetnicu, u Nedjelju Muke Gospodnje 9. travnja na obred blagoslova maslinovih grančica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci  te svečanu procesiju do katedrale sv. Vida u kojoj je slavljena misa.

U propovijedi je kazao da vjernici s maslinovim graničicama u rukama dočekuju i slave Isusa kao kralja i pobjednika u znak sjećanja na Isusov ulazak u Jeruzalem kada ga je mnoštvo dočekalo kao kralja. No, njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, odnosno on ne vlada poput ovozemaljskih gospodara. Kraljevi i gospodari ovoga svijeta koriste svoje podanike da im služe i, ako je potrebno, za njih umiru, dok je Isus Kralj koji služi svojim podanicima i za njih i njihovo spasenje svojevoljno ide u smrt, rekao je nadbiskup. Iza svega što Isus čini stoji volja Očeva, koju on bespogovorno izvršava. U tom smislu on prihvaća biti Sluga Gospodnji. Takva Božja vladavina, takvo kraljevanje, doista je čista suprotnost onome kako mi zamišljamo Boga i njegovu moć i vlast. To što Isus, utjelovljeni Sin Božji čini za nas, nadilazi svaku ljudsku logiku i mudrost.  Naime, dok zemaljski vladari koriste sva moguća oružja i oruđa da bi pobijedili i uništili protivnika, Bog na neki način u Isusu Kristu poništava sebe samoga kako bi nas, svoje protivnike – jer smo grijehom doista postali Božjim neprijateljima – , oslobodio od smrti i osigurao nam vječni život, poručio je nadbiskup.

web-c2Kao primjere takve ljubavi dao je majka stavljena pred izbor između svog života i života djeteta koje treba roditi. Iz ljubavi prema svom djetetu svjesno prihvaća umrijeti da bi ono živjelo. Također, primjer nam je i sv. Maksimilijan Kolbe koji je svoj život žrtvovao za nepoznatog čovjeka u logoru Auschwitz. No, oba primjera, koliko god bila velika, možemo donekle objasniti prirodnim porivom žene da se  do kraja žrtvuje za svoje dijete. A slučaj poput onoga Maksimilijana Kolbea različit je od Isusova ukoliko Kolbe umire za čovjeka koji ga ničim nikad nije uvrijedio, nikad mu ništa zlo nije učinio, dok Isus umire za nas koji smo ga svojim grijesima bezbroj puta prezreli i odbacili, rekao je propovjednik. Potaknuo je vjernike da slijede Isusa u opraštanju uvreda i u nesebičnoj ljubavi prema svakom čovjeku, bio nam prijatelj ili neprijatelj, rođak ili stranac.

Na kraju misnog slavlja poručio da se vjera ne može živjeti bez Euharistije. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan u kojemu se prisjećamo Isusove muke i smrti na križu. To nas obvezuje na zahvalnost te da budemo Isusovi apostoli u sredinama u kojima živimo i radimo, rekao je nadbiskup te svima poželio blagoslovljen Veliki tjedan, najsvetije vrijeme u kršćanskoj godini.

Skip to content