4 godine riječkog hospicija
Kategorija:
Vijesti

web-hospicij1Riječki hospicij „Marija Kozulić“ obilježio je u ponedjeljak 30. siječnja 4. obljetnicu djelovanja te Svjetski dan bolesnika. Na skromnoj i intimnoj proslavi u dvorani hospicija okupili su se predstavnici osnivača, Riječke nadbiskupije, Caritasa, Bogoslovnog sjemeništa, medicinsko osoblje te volonteri.

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić prisjetio se početaka koji nisu bili nimalo laki za osnivače, ali i medicinsko osoblje. Inicijativa je postojala još od ustanovljenja Svjetskog dana bolesnika kojega je 1992. ustanovio sv. Ivan Pavao II. i koji se od tada obilježava i u Rijeci. O nužnosti ustanove za palijativnu skrb govorilo se na tribinama koje su u više navrata organizirane, a svoja iskustva podijelili su i gosti predavači iz Poljske,  zemlje koja je jedna od vodećih po broju ovakvih ustanova u Europi. Zahvaljujući stručnim osposobljavanjima u inozemstvu i razgovorima s ljudima iz struke, danas postoji dobra suradnja riječkog hospicija s kolegama iz Avignana, Slovenije i Neussa, rekao je nadbiskup. Dodao je kako su u tim počecima korisna bila iskustva inozemnih kolega od kojih se puno toga naučilo, te je riječki hospicij opremljen po europskim standardima. Sav prostor uredila je Riječka nadbiskupija, a opremljen je uz pomoć Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. U prvim mjesecima rad je financirala samo Riječka nadbiskupija. Ubrzo se uključio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji plaća djelatnike, dok dalju brigu za održavanje zgrade ima Riječka nadbiskupija, rekao je nadbiskup. Medicinskom osoblju i volonterima čestitao je 4. obljetnicu i zahvalio im na stručnom radu i toplini pristupa svakom bolesniku. Na kraju je obišao bolesnike i darovao im medaljice s likom Majke Božje.

web-hospicij2Prvi pacijent  primljen je u hospicij 4. veljače 2013.i tu prvu godinu imali smo jako malu popunjenost, rekla je ravnateljica prvog hrvatskog hospicija s. Daniela Orbanić. Govoreći o počecima, kazala je kako su uz nedostatak educiranog medicinskog osoblja, imali samo jednu liječnica.  2016. sklopljen je ugovor s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka  zahvaljujući kojemu s pacijentima rade četiri liječnika, poručila je ravnateljica. Dodala je kako su osoblje i volonteri danas kao jedna obitelj te da se u hospicij primaju svi, bez obzira na vjersku ili drugu pripadnost. Jedini kriterij je dijagnoza. Također, ne primaju se pacijenti oboljeli od Alzheimerove bolesti kao ni oni koji su doživjeli moždani udar. Uzimajući u obzir da pacijenti borave oko 15 dana u ovoj ustanovi, liječnici za navedene bolesnike ne mogu procijeniti koliko bi trajao njihov boravak. Osim toga, ravnateljica naglašava kako postoje i oni bolesnici koji su se u hospiciju oporavili i vratili na kućnu njegu.

Na kraju je kazala kako se vodi briga i o molitvi za sve pacijente te da se svakog 12. u mjesecu u kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“  služi misa u 18:30 za sve koji su bili u hospiciju.

Skip to content