36. obljetnica preminuća sluge Božjega fra Ante Tomičića

web-fra-ante1U subotu 25. studenog riječki kapucini obilježavaju 36. obljetnicu preminuća sluge Božjega fra Ante Tomičića. Svečano misno slavlje u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u 19 sati predvodit će mons. Ivan Milovčić.

Nadbiskupijski postupak za proglašenje blaženim službeno je pokrenut 12. srpnja 2005. godine. Inicijativu su 2000. pokrenuli vjernici koji su fra Antu svakodnevno susretali u kapucinskoj crkvi u Rijeci, a kasnije dolazili na njegov grob. Svečanim euharistijskim slavljem i sjednicom u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci je u nedjelju, 9. veljače 2014. svečano završen informativni nadbiskupijski proces za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ante Josipa Tomičića. Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr.  Ivan Devčić uz koncelebraciju gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića i krčkog biskupa mons. Valtera Župana te brojnih svećenika Riječke metropolije.

Uz biskupe Riječke metropolije događaju su nazočili: vicepostulator o. Stanko Dodig, promicatelj pravde prof. dr. Slavko Zec, bilježnik Donat Košćak, prevoditelj dokumenata na talijanski jezik fra Jure Šarčević te mons. Milan Simčić, sudac koji je prema riječima riječkog nadbiskupa obavio veliki dio posla unatoč svojoj poodmakloj životnoj dobi. Zapečaćeni dokumenti prebačeni su u Kongregaciju za proglašenje svetih u Vatikanu na nastavak procesa.

fra ante6Ovaj budući blaženik rođen je 23. ožujka 1901. u ličkoj župi Ričice, a kapucinski habit obukao je 1919. u Varaždinu. Redovničko ime Ante uzeo je po sv. Antunu Padovanskom. Svečane doživotne zavjete dobio je iz ruku fra Bernardina Škrivanića u splitskom svetištu Gospe od Pojišana na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače 1921. U riječkom samostanu na Žabici proveo je 34 godine – od 1947. do 1981. godine. Obavljao je službu vratara i sakristana. Umro je na glasu svetosti 25. studenoga 1981. Njegovi posmrtni ostaci položeni su u kriptu crkve Gospe Lurdske na Žabici.

Foto: Arhiv Riječke nadbiskupije

Skip to content