20 godina Ekumenskog odbora Grada Rijeke
Kategorija:
Vijesti

ekumenizam-webU svjetlu ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, Ekumenski odbor Grada Rijeke ulazi  u dvadesetu godinu aktivnog i plodonosnog djelovanja. Od samih početaka u njemu je pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj koji se prisjetio 1996. godine i božićnog domjenka kod tadašnjeg gradonačelnika Rijeke Slavka Linića. U društvu tadašnjeg riječko-senjskog nadbiskupa mons. dr. Antona Tamaruta i predstavnika drugih vjerskih zajednica koje djeluju u gradu na Rječini, u razgovoru se otvorili pitanje ekumenizma u gradu Rijeci, te je mons. Tamarut predložio mons. Dinka Popovića za predstavnika Katoličke crkve u budućem Ekumenskom odboru Grada Rijeke, rekao je pastor Grlj. “Susreli smo se, dogovorili i 16. siječnja 1997. u franjevačkom samostanu na Trsatu osnovan je Ekumenski odbor. U njemu su tada bili predstavnici: Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve, Evangeličke, Baptističke i Evanđeoske pentekostne crkve. Od tada do danas dvadeset je godina kako smo započeli s našim djelovanjem.  Putem su se neki umorili, došlo je do određenih preslagivanja, ali ovogodišnja Molitvena osmina za jedinstvo kršćana svjedoči da je ekumenizam živ u gradu Rijeci.”

kapucini-ekumena-webOsim toga, Molitvena osmina nije jedini projekt u nastojanjima da duh ekumenizma živi u Rijeci. Ekumenizam se uspio proširiti, posebno među mlade ljude koji kroz svoja djelovanja,humanitarne akcije, koncerte ili druga okupljanja sve više prepoznaju kako te granice među denominacijama nisu granice niti zapreka da pristupimo jedni drugima, nego su vrata otvorena. Iz svojih domova i ekumena imamo slobodu pristupiti u ‘tuđe dvorište’, ne kao stranci, nego osjećati se dobrodošlima, poručuje Grlj.

Kao svjedočanstva živog ekumenizma u gradu Rijeci primjer su projekti poput Adventskog labirinta i Interaktivnog križnog puta kojega u Trsatskom svetištu godinama u kontinuitetu u zajedništvu organiziraju trsatski franjevci i Udruga “Mladi za Krista”. Također, u nedostatku vlastitog prostora, za potrebe liturgije Makedonske pravoslavne crkvene općine, Riječka nadbiskupija ustupila je na korištenje katoličku crkvu sv. Fabijana i Sebastijana.

Govoreći o temi ovogodišnje Molitvene osmine: “Pomirenje – ljubav nas Kristova obuzima”  (2 Kor 5, 14-20), pastor Grlj poručuje da se ‘pomirenje’ u ovom kontekstvu događa u duhu 500. godišnjice reformacije. “ Molitvena osmina posvećena je  upravo razmišljanima kako da ta dva krila kršćanstva, katoličanstvo i protestantizam, nađu puteve jedni drugima. 1517. se dogodio raskol i kada se pripremao material za ovogodišnju Osminu, razmišljalo se o putevima približavanja.”

Ekumenski odbor Grada Rijeke i ove godine prirpemio je bogat program koji će biti predstavljen na konferenciji za novinare u ponedjeljak 16. siječnja. Pripremili su ga sadašnji članovi Odbora, predstavnici: Katoličke crkve, Makedonske pravoslavne crkvene općine “Sv. car Konstantin i carica Elena”, Baptističke crkve, Udruga “Mladi za Krista” te aktivni vjernici laici.

Foto: Arhiva, Riječka nadbiskupija

 

Skip to content