Župa Tršće proslavila blagdan sv. Andrije ap.
Kategorija:
Vijesti

Župa Tršće proslavila je u srijedu 30. studenog blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Andriju apostola.  Veliki broj vjernika ne samo iz župe sv. Andrije u Tršću, nego i susjednih župa Čabarskog kraja sudjelovalo je na misnom slavlju kojega je predvodio vlč. Tomislav Ravnjak župnik župe sv. Nikole biskupa iz Brod Moravice, ujedno i nekadašnji župnik u tršćanskoj župi. Govoreći o sv. Andriji vlč. Ravnjak je kazao kako je ovaj svetac prvi bio pozvan u službu apostolata. Ovaj blagdan nas podsjeća da smo svi od Boga pozvani izvršiti njegovo poslanje, svjedočiti Krista Raspetoga i Uskrslog. Također, sv. Andrije se tijekom cijelog svog apostolskog života oduševljavao Božjom riječju. To oduševljenje je provodio u djelo i ostvarivao  po onima koji su bili u potrebi, rekao je propovjednik. „Sve što je činio, bilo je učinjeno u čast Bogu, jer ‘onaj koji se nesebično daje i žrtvuje za bližnjega, taj iskazuje ljubav i privrženost Bogu’. Ugledajmo se u današnjeg sveca – Andriju, kome nije bilo teško služiti svome Gospodinu i naviještati Evanđelje – Radosnu vijest bližnjima.“

U nastavku je potaknuo vjernike da ne budu izbirljivi, već da vrše ono što Isus od nas zahtijeva – ono što je od ljudi tražio u Evanđelju. Neka naša pravda bude Novozavjetna, Isusova pravda, odnosno ne naša ili pravda ovog svijeta. N akraju ih je potaknuo da budu kršćani po Božjoj pravdi i da ne zaborave da nam je puno toga pretrpjeti da bismo ostvarili konačan cilj – Kraljevstvo nebesko.

Svečanost u župnoj crkvi u Tršću započela je procesijom i nošenjem sv.Andrije, a u istoj su sudjelovali ministranti te svećenici vlč. Tomislav Ravnjak iz Brod Moravica,   Robert Riemann iz Ravne Gore, Ante Zovko iz Mrkoplja, Nikola Vranješ iz Rijeke-Gornja Drenova, mons. Ivan Nikolić iz Viškova ujedno i voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije te domaći župnici vlč.Ivan Troha iz Gerova,Mate Berišić župnik župa Tršće, Prezid, Gerovo i Čabar i Marijan Žderić župni vikar u Čabarskim župama, a tijekom same svečane svete mise nadahnuto je pjevao Mješoviti zbor župe sv.Andrije Tršće.

Nakon mise vjernici i svećenici okupili su se na zajedničkom druženju u Domu kulture „12. rujan“ u Tršću gdje su za njih vjernice pripremile slatku okrijepu.

Skip to content