Završetak Jubilarne godine milosrđa

web-katedralaRiječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u subotu 19. studenog predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u Rijeci u povodu zatvaranja Jubilarne godine milosrđa na razini Riječke nadbiskupije. Uz sudjelovanje kanonika i brojnih svećenika u katedrali se okupilo mnoštvo vjernika koji su željeli na svečani način zaključiti godinu u kojoj je milosrđe bila najspominjanija riječ među vjernicima Katoličke crkve diljem svijeta. Svečanom tonu zaključenja jubilarne godine doprinio je i katedralni zbor koji je predvodio liturgijsko pjevanje. Zatvaranje Godine milosrđa na župnoj razini u riječkoj nadbiskupiji proslavljeno je u nedjelju 20. studenog na blagdan Krista Kralja.

Nadbiskup je podsjetio kako su tijekom Godine milosrđa učinjena mnoga djela milosrđa prema braći u potrebi. „Također su se mnogi susreli u sv. ispovijedi s Božjim milosrđem. U uskrsnom tjednu organizirali smo nadbiskupijsko hodočašće u Godini milosrđa u Rim i u svetište sv. Pia u San Giovani Rotondo u Italiji. Mnogi su vjernici iz naše nadbiskupije hodočastili i Zagreb, da se u katedrali, uz njegovo tijelo, pomole sv. Leopoldu Mandiću, kojeg je Sveti Otac, uz sv. Pia, proglasio zaštitnikom Godine milosrđa. Godina milosrđa nam je bila i ostala trajan poziv  da budemo kršćani ne samo po imenu nego nadasve po djelima, jer Isus opominje:  „Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima“ (Mt 7, 21).“

Istaknuo je kako se u Trsatskom svetištu Godina milosrđa produžuje i na sljedeću godinu, jer se iduće godine ondje slavi 650. obljetnica dolaska čudotvorne slike Majke Milosti, koju je svetište darovao papa Urban V. To je razlog da Trsatsko svetište, odlukom riječkog nadbiskupa, ostane još jednu godinu mjesto gdje se prolaskom kroz vrata trsatske bazilike, uz zadovoljenje propisanih uvjeta, može dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni.

Podsjetio je da se ova posebna vrsta oprosta tijekom proteklih godinu dana mogla dobiti i u svim župnim crkvama na dan njihova zaštitnika, kao i u svetištima Majke Božje u Gerovu i Mrkoplju, naravno uz ispunjenje uvjeta koje je Crkva odredila za postizanje oprosta. Katedrala je naravno bila posebno mjesto početka, na treću nedjelju došašća 2015. godine, i sada završetka Jubilarne godine milosrđa. „Večeras smo ovdje da, zaključujući Godinu milosrđa, Bogu zahvalimo za primljene milosti, za sve ono po čemu smo ove godine uspjeli biti sličnima Isusu, ali i da ga molimo neka bi nam oprostio mnoge prilike koje smo propustili, tj. nismo postupili kako bi Isus postupio na našem mjestu.“ Propovijed je zaključio mislima pape Franje o milosrđu, među kojima je na prvom mjestu istaknuo kako je milosrđe, kako i Papa ističe, prvi Božji atribut i Božje ime.

Skip to content