Zavjetno hodočašće vjernika Kostrene Gospi Trsatskoj
Kategorija:
Vijesti

web-kostrenaPredvođeni župnikom župa sv. Lucije i sv. Barbare u Kostreni vlč. mr. Ivanom Stošićem vjernici kostrenskih župa uputili su se u zoru 16. kolovoza nakon molitve pješice na tradicionalno hodočašće Gospi Trsatskoj.

Tradicija hodočašćenja u nastarije živuće marijansko svetište krenula je u dalekoj prošlosti, u vrijeme haranja velikih zaraznih bolesti, kada su se vjernici kostrenskih župa sv. Lucije i sv. Barbare zavjetovali da će svake godine na blagdan sv. Roka pješice hodočastiti Majci Božjoj na Trsat. Istoga dana i s istom nakanom u Trsatsko svetište hodočaste i neke župe bakarskoga zaleđa te su se dvije skupine hodočasnika u ranim jutarnjim satima spojile u svetištu Majke Božje Trsatske gdje su slavili misu. Predvodio ju je novi župnik župe sv. Josipa u Praputnjaku mons. Stanislav Kovačić.

Zanimljivost hodočašća koje povezuje Trsatsko svetište s Kostrenom su i stube. Prema riječima vlč. Stošića i Kostrenjani imaju stube slične onim trsatskim, odnosno uspinju se stepenicama od brodogradilišta „Viktor Lenac“ do Vežice od kuda nastavljaju prema Trsatskom svetištu.

Skip to content