Zavjetni blagdan“klečanja“
Kategorija:
Vijesti

web-grobnik1Župljani Grada Grobnika u utorak 13.rujna obilježili su svečano svoj zavjetni blagdan“klečanja“ sv. misama i euharistijskim klanjanjem. Prije 294 godine, kada je na Grobniščini harala kuga i kolera, ljudi su se zavjetovali da će svakog 13. rujna dolaziti   na klanjanje u župnu crkvu sv. Filipa i Jakova gdje će „svetkovati i posvetiti Bogu Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu“. Doći će u procesiji i djeca i odrasli i putem moliti krunicu. To su i potvrdili s tri zavjetna lista koje su sastavili župljani Grada Grobnika, Svilnog, Pašca i Orehovice. Tijekom misnog slavlja, koje je nakon cjelodnevnog klanjanja, pročita se treći zavjetni list.

Ove godine poslijepodnevmo misno slavlje predvodio je vlč. Marko Šarić župnik Škrljeva i Kukuljanovau. Suslavili su župnik Grada Grobnika vlč. Ivan Friščić koji je i dekan Bakarskog dekanata, gvardijan Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović, mons. Stanko Kovačić, mons. Giuseppe Vosilla, vlč. Miroslav Pergl, vlč. Ivan Milardović i vlč. Lovro Perić. I ove godine iz Pašca i Svilnog vjernici su došli pješice.

web-grobnik2U propovijedi je vlč. Šarić rekao kako ovaj zavjetni blagdan svjedoči o dubokoj i iskrenoj vjeri naših predaka i o njihovoj postojanoj i bezuvjetnoj privrženosti Crkvi kao i o moralnim načelima po kojima su živjeli: “Sve više se nastoji zatrti taj spomen na sve one koji su nam ostavili svetu vjeru u baštinu, i to ne samo na njih već i na sve ono što ima veze  s kršćanskom vjerom uopće.Nije li sve ono u što su naši stari vjerovali, danas postalo predmet ismijavanja, ne smatra li se svakog tko bi htio živjeti po kršćanskim načelima zaostalim i nazadnim? I ne želi li se stvoriti društvo bez Boga, društvo gdje Crkva mora šutjeti? Svi smo, vjerujem, svjesni te stvarnosti koja našu Domovinu želi učiniti onime što nije, stvarnosti koja želi izbrisati i porušiti sve kršćanske temelje koje  su naši preci krvlju postavljali. I što onda činimo? Bivamo ogorčeni, ljuti smo na ljude javnosti za koje očekujemo da bi trebali riješiti ovaj problem. A znamo da takav stav nije stav Evanđelja, kršćanin nije ogorčen, kršćanin ne traži krivca u drugima, kršćanin želi doprinjeti stvaranju boljega svijeta. Upravo smo mi braćo i sestre pozvani biti ta promjena na način da ne čekamo da nam netko drugi, koji je na nekoj višoj poziciji, uščuva kršćanske temelje. To je tvoja i moja zadaća, dragi brate i draga sestro. A biti čuvari kršćanskih pradjedovskih temelja bit ćemo ukoliko vratimo živoga Boga u naše obitelji. Nisu svećenici odigrali najvažniju ulogu u prenošenju vjere tolikim i tolikim naraštajima. Učinile su to pobožne majke i none, one su bile istinske navjestiteljice kršćanskih vrijednosti svojoj djeci.“ – rekao je propovjednik te naglasio kako je uvjeren da je jedan od najvećih problema pomanjkanja vjere upravo pomanjkanje vjere u Isussovu prisutnost u Euharistiji.“ Nije to tek hostija, nije to tek kruh, to je izvor i vrhunac našeg kršćanskog života, to je na najstvarniji i najrealniji način Isus Krist.“ – rekao je vlč. Šarić istaknuvši kako su stari Grobničani pred više od dvjesto godina uveli klečanje na ovaj dan iz žive vjere u Isusovu prisutnost jer su bili čvrsto uvjereni da je Isus , koji je živ, rješenje svih njihovih problema i nedaća, svih njihovih patnji. Tradicija ne znači čuvanje pepela, već nasljeđivanje žara, žara vjere koju su njegovali oni koji su i pokrenuli slavlje ovog zavjetnog blagdana. (G.F.)

Skip to content