Zavjetna kapelica na Gradini je svjedočanstvo vjere njezinih graditelja

web-sapjane-1U subotu 7. svibnja župa Šapjane proslavila je 65. godišnjicu od svoga osnutka i 70. obljetnicu zavjetne kapele Majke Božje na brdu Gradina iznad Šapjana. U 10 sati krenula je procesija od crkve sv. Antuna opata u Šapjanama do zavjetne kapele na Gradini gdje je svečano misno slavlje u 11 sati predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u suslavlju s župnikom vlč. Jurom Mogušem, prvim župnikom Šapjana vlč. Giuseppeom Vosillom, mons. Milanom Simčićem i župnikom slovenske župe Jelšane.

Okupili smo se slijedeći križ koji vodi ka uskrsnuću i uzašašću, ali bez obzira što je Isus uzašao, on je obećao svoju trajnu prisutnost među nama, kazao je nadbiskup u propovijedi. Dodao je da upravo zbog te prisutnosti Krista koji vodi povijest, mještani Šapjani izgradili su 1946. zavjetnu kapelu u znak zahvalnosti Majci Božjoj koja ih je sačuvala od ubojstava Nijemaca. Blažena Djevica Marija naša je zagovornica s kojom su apostoli čekali Duha Svetoga, a ova kapelica svjedočanstvo vjere njezinih graditelja, ali i poticaj za vjeru sadašnjim generacijama, kao i zalog vjere budućim naraštajima. Ovdje ste se okupili u toj vjeri, ali nemojte da ta vjera ostane na vama, nego je prenesite na vašu djecu i unučad, poručio je nadbiskup.

Na kraju mise župnik župe Šapjane vlč. Jure Moguš zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima, dok je ispred župljana nadbiskupu i okupljenim svećenicima prigodne riječi i darove uručio predstavnik crkvenog odbora Darko Juričić. Liturgijsko slavlje animirao je župni zbor iz Klane.

web-sapjane2Tradicionalno, obljetnica izgradnje zavjetne kapele slavi se 1. svibnja, no zbog  loših vremenskih uvjeta ovogodišnja proslava prebačena je tjedan dana kasnije. Proslava je kontinuirana i svečana zahvaljujući prvom župniku Šapjana vlč. Vosilli koji je u Šapjane došao 1967. Do 1950. župa se dijelila na slovenski i hrvatski dio, te je župa Jelšane kojoj su pripadale Šapjane, tada obuhvaćala 13 sela i preko nje je prelazila republička granica. U Sloveniji su ostala sela: Jelšane, Veliko Brdo, Dolenje, Nova Vas, Novokračine i  Sušak, a u Hrvatskoj: Šapjane, Brce, Pasjak, Rupa, Lipa, Lisac i Škalnica. Dekretom od 1. listopada 1950., kojega je izdao administrator Riječke biskupije mons. dr. Josip Srebrnić, osnovana je nova župa sv. Antuna opata u Šapjanama. Razlog osnivanja bilo je mijenjanje granica između Republike Slovenije i Republike Hrvatske i župa Šapjane njime će obuhvaćati sedam sela sa ‘centrom’ u Šapjanama.” Nova župa tada, a ni danas nema župni stan i groblje zbog čega se mještani Šapjana i danas pokapaju u Jelšanama. Sadašnji župnik vlč. Moguš u Šapjane dolazi misiti iz Klane.

Skip to content