Započeo program permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe
Kategorija:
Vijesti

web1U Domu pastoralnih susreta u Lovranu u utorak 12. travnja započeo je program permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe. Dvodnevni skup odvija se na temu: “Sakrament pomirenja s naglaskom na oproste i pridržane grijehe”.

Svećenike je pozdravio apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Mile Bogović. Poručio im je da su sada u fazi kada praksa stiže naučenu teoriju, te ih potaknuo na usvajanje znanja koja će primiti na ovoj permanentnoj formaciji. Najavio je biskupsko ređenje novog gospićko-senjskog biskupa, karmelićanina o. Zdenka Križića, 25. svibnja u 10.30 u Gospiću.

Predavanje na temu: “Milosrđe – temeljni jezik svakog naviještanja”, pripremio je doc. dr. sc. Nikola Vranješ. Istaknuo je kako Bog prema čovjeku može djelovati samo milosrdno, a Isusovo poslanje temeljilo se na njegovim odgovorima na ljudske molbe. Kao primjer naveo je prispodobu o milosrdnom Samarijancu koja je, kao i druge prispodobe, završila Kristovim poticajem da ga se nasljeduje u činjenju dobra. Kršćanin je pozvan poput Isusa ulaziti u dubine ljudske patnje, u dubine ljudskih potreba, a s nakanom milosrdnog zalaganja. Milosrđe treba srasti u stil kršćanskog življenja, poručio je predavač.

web2Dodao je da Crkva mora biti u službi milosrđa, a na to ukazuje i papa Franjo. Crkva ima zadaću aktualizacije milosrđa na svim razinama i pastoral Crkve mora biti pastoral milosrđa u svim segmentima, osobito u naviještanju. Sveti Otac u tome vidi ključ današnje evangelizacije, kazao je Vranješ. U nastavku je kazao kako istaknute crkvene osobe tvrde kako je tema milosrđa dugo vremena bila marginalizirana, te da je to dodatni razlog za njegovo ponovno vrednovanje. Papa se s time slaže i dodaje da je svijest o Božjem milosrđu kod mnogih suvremenika izostavljena jer mnogi smatraju da je zlo toliko jako da mnoge grijehe ne može ni Bog oprostiti. Stoga, svaki oblik kršćanskog naviještanja trebao bi imati oblik milosrđa. Naviještanje je uvijek poziv na obraćenje, a jezik naviještanja treba biti jezik milosrđa.

Potaknuo je okupljene svećenike na promišljanje o tome kako pristupaju vjernicima i u kojoj mjeri su milosrdni. Također, Bog iskazuje milosrđe u svijetu u kojemu je toga sve manje i zato svećenik mora biti drugačiji – mora biti sredstvo Božjeg milosrđa, rekao je Vranješ.

U poslijepodnevnom dijelu programa, predavanje na temu: “Pitanje oprosta (jubilarni, potpuni i djelomični) s moralnog gledišta” imat će mr. sc. Josip Kolega. Nakon toga svećenici će sudjelovati u Večernjoj te Euharistijskom klanjanju.

Program  permanentne formacije svećenika Riječke metropolije do 10 godina službe bit će nastavljen sutra izlaganjima mons. dr. Dražena Kutleše i vlč. Marinka Miličevića.

 

Skip to content