Započela trodnevnica sv. Vida
Kategorija:
Vijesti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svečanim podizanjem zastave sv. Vida ispred riječke katedrale 12. lipnja započela je trodnevnica uoči proslave zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. Svečanosti je doprinijela limena glazba Trsat,a ove su se godine na početku trodnevnice okupili i pjevači iz župnih zborova Riječke nadbiskupije koji su s pjesmom hodočastili do katedrale iz obližnje župne crkve Uznesenja Marijina. Zastavu je blagoslovio riječki nadbiskup Ivan Devčić te je nakon blagoslova unesena u katedralu gdje je započela misa.

Nadbiskup je u propovijedi podsjetio da se ovogodišnje slavlje sv. Vida odvija u Godini milosrđa kojom papa Franjo vjernike poziva na promišljanje o samoj biti kršćanske vjere. „Sam Isus daje primjer milosrdne ljubavi i poziva nas da budemo poput njega. On je bio izazov ljudima svog vremena, ali ih je ljubavlju preobratio, oslobodio od predrasuda.“ Pozvao je vjernike da budu otvoreni svim ljudskim vrijednostima, svakome čovjeku. „Oproštenje i ljubav neraskidivo su povezani. Bog nam oprašta u svom milosrđu, u svojoj ljubavi, ali samo ako ljubimo,ako smo i sami spremni oprostiti.“

Nadbiskup je zahvalio i pjevačima, članovima župnih zborova koji su se okupili na početku trodnevnice, za sav trud kojeg ulažu pjevajući liturgijske pjesme u svojim župama. „Vaša pjesma uvećava i pojačava naše molitve Bogu“, zaključio je nadbiskup.

Skip to content