Započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

web-trsatU ponedjeljak 18. siječnja u svetištu Majke Božje Trsatske svečano je otvorena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja će se do ponedjeljka 25. siječnja odvijati pod geslom: Pozvani naviještati silna djela Gospodnja (1 Pt 2,9)

Pozdravnu riječ uputio je gvardijan Svetišta fra Antun Jesenović. Istaknuo je kako bi češće trebalo moliti za jedinstvo na što nas je i sam Isus na Posljednjoj večeri pozvao – da budemo jedno. Crkva je kroz stoljeća imala probleme uzrokovane ljudskim faktorima i mi smo danas ponukani da po Kristovoj želji molimo za jedinstvo te da na koncu to jedinstvo i ostvarimo, rekao je gvardijan.

Prigodnu riječ uputio je predsjednik Ekumenskog odbora Grada Rijeke prof. dr. Milan Špehar. Poručio je da nam je Isus jedinstvo stavio na srce i tu zadaću nitko ne može izbjeći. U nastavku se osvrnuo na Papinu encikliku „Laudato si-Hvaljen budi“ u kojoj nas Sveti Otac također potiče na jedinstvo.

web-trsat1Članovi Ekumenskog odbora predstavili su program i temu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, dok je završnu riječ uputio predsjednik Ekumenskog odbora prof. dr. Milan Špehar. Ima stvari u kojima nas nitko ne može zamijeniti. Na pitanje što sam učinio za jedinstvo kršćana svatko će od nas osobno odgovoriti. Dovoljno je da zapamtimo geslo ovogodišnje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana koje kaže da smo svi pozvani naviještati silna djela Gospodnja. Ako imam iskustvo kako je divna djela učinio Gospodin, onda ću to znati i moći prenijeti drugome, i onom različitom od mene koji također ima takva iskustva, koja jesu različita, ali su u korijenu ista iskustva, rekao je dr. Špehar na kraju molitvenog susreta u Trsatskom svetištu. Uputio je poziv vjernicima na događanja koja u Rijeci u tijeku Ekumenskog tjedna organizira Ekumenski odbor Grada Rijeke, a jednako tako da za jedinstvo kršćana mole i osobno, u svojim zajednicama, župama, redovničkim i svećeničkim zajednicama.

Poziv na sudjelovanje u ekumenskim susretima uputili su i predstavnici riječke Baptističke crkve i Makedonske pravoslavne crkve u Rijeci, pozvavši vjernike na skupove koji će biti održani u njihovim prostorima.

U ovogodišnjoj Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana u Rijeci uključene su: Katolička crkva, Baptistička crkva, Makedonska pravoslavna crkvena općina „Sv. car Konstantin i carica Elena“, Kristova crkva, Udruga „Mladi za Krista“, Molitveno karitativna zajednica „Agape“ Prve riječke hrvatske gimnazije kao i studenti riječke Teologije i župe Riječke nadbiskupije. U glazbenom dijelu nastupit će zborovi Svetišta Majke Božje Trsatske i Makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. car Konstantin i carica Elena“.

 

Skip to content