XIII. goranski adventski susret u Zagrebu i hodočašće bl. Alojziju
Kategorija:
Vijesti

web-gorani1U subotu 26. studenog u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu u Zagrebu održan je tradicionalni Goranski adventski susret u organizaciji Društva „Goranin“ Zagreb. Obzirom da je vlč. Josip Tomić ove godine mladomisnik iz Gorskog Kotara, iz Društva su izrazili želju da on služi svetu misu prigodom susreta. Povodom toga, uz potporu Općine Fužine, organizirano je i hodočašće župljana mladomisnikove rodne župe sv. Jurja, viteza i mučenika, iz Liča na grob bl. Alojzija kardinala Stepinca u Zagreb. U hodočašću su sudjelovali predstavnici ŽPV i ŽEV Lič, Župnog pjevačkog zbora Lič, DVD-a Lič, Etnografske udruge „Sv. Juraj“ Lič i Gljivarskog društva „Grljak“ Lič.

Na početku su hodočasnici primljeni u Predsjedničkim dvorima, tj. Uredu Predsjednice RH gdje su im službenici Protokola pokazali samu rezidenciju te im pojasnili način funkcioniranja Predsjedničkog Ureda. Potom je organiziran zajednički ručak u Studentskom centru, a zatim je uslijedio odlazak na Kaptol, u Zagrebačku katedralu.

U prvostolnici su hodočasnici se pomolili na grobu hrvatskog Blaženika, te su se potom uputili na Kamenita vrata, te na Trg sv. Marka pred Hrvatski sabor i Vladu. Vodič im je bio Dragutin Budiselić, ugledni mještanin koji živi u Zagrebu, a on je sa svojom sestrom Maricom Veršić veoma zaslužan kako za duhovnu i materijalnu obnovu župe Lič 70-ih godina, tako i za obnovu crkve Majke Božje Snježne 2001. – 2003. godine. Nakon razgledavanja Gornjeg grada uslijedio je razgled Trga bana Jelačića te povratak pred katedralu, gdje je gradonačelnik Milan Bandić upalio prvu svijeću na adventskom vijencu.

web-gorani2U večernjim satima, u nazočnosti brojnih zagrebačkih Gorana i hodočasnika te Marijana Marasa, izaslanika Gradonačelnika Grada Zagreba, služena je sveta misa u crkvi sv. Antuna. Na misi su koncelebrirali fra Martin Jaković, župnik, te don Vjekoslav Lasić, dominikanac. Don Lasiću su se župljani posebno obradovali jer je on 1968. u Liču služio prvu ponoćku i to 23 godine nakon Drugog svjetskog rata i bio vrlo povezan sa župom 1968. – 1970. godine. Na početku mise, fra Jaković, pozdravio je sve nazočne te im izrazio domaćinstvo u ovoj župi u kojoj se već dugi niz godina okupljaju Gorani na ovom susretu.

Vlč. Tomić u prigodnoj propovijedi progovorio je o tri temeljna vida Kristovog dolaska, o povijesti i simbolima adventa, te o svetopisamskim čitanjima i o onome što nam Crkva kao Majka predlaže razmišljati u ovom vremenu. Sve nazočne je pozvao da u milosnom vremenu adventa promisle koliko i kako svi skupa slijedimo Gospodina svojim životom, riječima i djelima. Zato je potrebno da ova priprava na Božić bude pokornička, obraćenička i napose osobna, kako bi u slučaju Kristovog ponovnog dolaska bili pripravni, ali i prilikom susreta s Njim na osobnom sudu za koji neznamo kada će biti, mogli reći da smo slijedili Njegove riječi zapisane u Evanđelju, a ne nečija osobna uvjerenja ili mišljenja.

Na kraju mise fra Martin zahvalio je  svim nazočnima na dolasku, a potom se predsjednik Društva „Goranin“ g. Žarko Delač obratio nazočnima i pozvao sve koji mogu da se zalažu za razvitak Gorskog Kotara. Prije mladomisničkog blagoslova, vlč. Tomić zahvalio je na pozivu da prikaže misu Bogu u ovoj prigodi, te zahvalio Gradu Zagrebu, Društvu „Goranin“, župniku fra Jakoviću, kao i Općini Fužine, župljanima Liča, predstavnicima društava i udruga na podršci okupljanja i povezivanja Gorana u Zagrebu. Posebnu zahvalu izrekao je Župnom pjevačkom zboru Lič.

Poslije mise zbog niza upita ukratko je predstavljeno stanje rekonstrukcije crkve Majke Božje Snježne, dosadašnji radovi te potrebe. Potom je Tamburaška sekcija „Zrinski“ iz Liča izvela nekoliko pjesama, a druženje se preselilo u župnu dvoranu.

Druženje je nastavljeno u veselom raspoloženju s tim da je došao i sv. Nikola koji je donio darove svim hodočasnicima iz Liča, a oni su uzvratili poklonima za fra Jakovića, župnika, g. Marasa, izaslanika Gradonačelnika, predsjednika Društva „Goranin“ g. Delača, don Vjekoslava Lasića, te g. Dragutina Budiselića, suradnika i podupiratelja mjesta i župe Lič. Zanimljivost koju je vlč. Tomić izrekao tom prigodom je nazočnost najstarije Goranke na ovom susretu i najstarije Ličkinje, gđe Marice Veršić, koja ima 94 godine. Hodočasnici su se zadovoljni i sretni vratili ponijevši ugodne uspomene na lijepe trenutke provedene u Zagrebu u društvu zagrebačkih Gorana. (M.Ž.)

Skip to content