XII. riječki planinarski križni put u znaku Godine milosrđa

web-planinarski1Akademsko katoličko društvo Jeronim, Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Ured za mlade i Ured za obitelj u subotu 12. ožujka organizirali su XII. riječki planinarski križni put pod geslom: „Hodajmo putem milosrđa“.

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić pred Čudotvornim raspelom u katedrali sv. Vida predmolio je kratku pobožnost prema sačuvanim obrascima iz 17. stoljeća i potom prvi ponio križ riječkom Kalvarijom. Više stotina vjernika prošla je tradicionalnu trasu puta preko Pulca i Veloga vrha do crkve Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi, gdje je slavljena misa.

web-pl4Prve postaje nalaze se u ulici Kalvarija na kojoj se nalaze ostaci kulturne baštine Bratovštine sv. Križa koja je 1676.godine krenula uređivati ovu riječku ulicu. Tada su na Kalvariji postavljena tri križa i sedam postaja, te kapela Božjega groba. Križeva danas nema, ali kapele su prisutne ili u tragovima ili u cijelosti, ali u vrlo oštećenom stanju kao i kip Žalosne Gospe na vrhu Kalvarije koji je oštećen i grafitima išaran, a osim toga uklonjena su i tri križa, poručili su članovi Akademsko katoličkog društva „Jeronim“. „Kada se kretalo u organizaciju prvog riječkog planinarskog križnog puta, AKD Jeronim imao je cilj ukazati na nužnost njezine obnove, međutim, osim što se ništa nije pomaknulo s ‘mrtve točke’, čak je i stari naziv ‘Goljak’ izbrisan iz javnog sjećanja grada pa se jedan dio tog područja pogrešno zove Stari Voljak umjesto Stari Goljak.“ Također, uzimajući u obzir povijesne okolnosti, jedna od postaja čita se na talijanskom jeziku i čita ju predstavnici talijanske manjine, poručili su organizatori.
Osim toga, jedna od zanimljivosti ovog križnog puta je i činjenica kako je grad Rijeka obilježen znakom križa i pod zaštitom Svetoga Križa, te su dvije skupine vjernika krenule pješice i prije službenog početka, odnosno članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije krenuli su pješice sa zapadne strane grada, župe sv. Križa na Srdočima, a druga skupina predvođeni franjevačkim novacima, s istočne strane i dijela grada koji nosi isti naziv da bi se u centru Rijeke pridružili vjernicima koji su ih čekali u katedrali Sv. Vida od kuda je riječki nadbiskup prvi ponio križ.

Kratki odmor bio je na Pulcu kod kapele sv. Katarine, gdje su hodočasnike dočekali župljani župe sv. Luke sa svojim župnikom mons. Nikolom Imbrišakom. Za mnogobrojne hodočasnike pripremili su okrjepu i osvježenje. Prije nastavka hodočašća prigodni duhovni nagovor imao je salezijanac, don Goran Antunović. Nakon Pulca, vjernicima su se na raspolaganju za ispovijed stavili mnogobrojni svećenici povlačeći se na dno kolone čime se moglo doživjeti posebno iskustvo sakramenta pomirenja u šetnji i u prirodi.

web-planinarski2Ovogodišnji križni put bio je u znaku Jubilarne godine milosrđa i Godine obitelji te su uz zajednice mladih, postaje animirale obitelji Riječke nadbiskupije od kojih je obitelj Antonović čitala posljednju postaju na ulazu u crkvu Majke Božje Karmelske i unijela križ u crkvu.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Devčić u zajedništvu sa svećenicima koji su sudjelovali na križnome putu, dok je liturgijsko pjevanje animirao zbor mladih župe Svetoga Križa sa Srdoča. Nadbiskup je u prigodnoj propovijedi vjernicima poručio da nas Godina milosrđa poziva na otkrivanje Božje ljubavi i Njegovih velikih djela. Također, nužno je upoznati Krista, a ne samo čitati Sveto pismo koje opet s velikom poniznošću, ali i radošću trebamo uzimati u ruke, kazao je nadbiskup.

U nastavku je pozvao mlade na nasljedovanje Krista. „Makar vas osuđivali i ismijavali jer slijedite Isusa, neka vas to ne obeshrabri. Tako je od početka i iza nas su čete onih koji su prije prolili krv, nego odbacili Krista. Budite hrabri u ovom vremenu kada se mnogi izruguju i ismijavaju zato što vjerujete u Isusa.“ Na kraju je zahvalio organizatorima na organizaciji križnog puta te potaknuo sve na nastavak te tradicije. Osvrnuo se na noćnu evangelizaciju koja se prvi puta održala u Rijeci u okviru projekta „24 sata za Gospodina“, istaknuvši da možemo biti ponosni na mlade koji su u noćnim satima na riječkim ulicama svjedočili vjeru. Ta inicijativa podsjetnik je da smo svi misionari i da smo svi pozvani svjedočiti. Važno je pred Bogom biti iskren. Budite ponosni što ste kršćani i svjedočite, zaključio je nadbiskup Devčić.

Organizatori križnog puta na kraju su zahvalili: nadbiskupu Devčiću na podršci i sudjelovanju,  svećenicima koji su sudjelovali i bili na raspolaganju za ispovijed, don Antunoviću na duhovnom nagovoru na Pulcu,. mons. Imbrišaku i njegovi župljanima na okrijepi, vlč. Nikici Juriću i njegovim suradnicima koji su toplo dočekali hodočasnike na Donjoj Drenovi gdje je slavljena misa nakon koje su pripremili agape, mladima obiteljima, zajednicama i mnogobrojnim vjernicima koji su čitali postaje i nosili križ, časnim sestrama, bogoslovima i novacima. Također, najavili su idući projekt – izložbu „Buđenje života“ kiparice Margarete Krstić, koja će u Velikom tjednu u organizaciji Akademsko katoličkog društva „Jeronim“ biti predstavljena u Izlogu Gradske vijećnice.

Skip to content