Vukovarski gimnazijalci posjetili Nadbiskupski ordinarijat u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

web-vukovarci1Četrdesetak vukovarskih gimnazijalaca sa svojim profesorima susrelo se u utorak 12. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci s biskupskim vikarom mons. Matijom Matičićem. Posjet je organiziran u sklopu njihova boravka u Pastoralnom centru “Alojzije Stepinac” u Drveniku u kojemu su im, treću godinu za redom, domaćini bili članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije predvođeni vjeroučiteljem Marinom Miletićem.

Osim što u Rijeci organiziraju manifestaciju „Vukovar u Rijeci“, te tradicionalno na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara odlaze u ovaj Herojski grad, organizacijom ljetovanja za vukovarske gimnazijalce htjeli su i na taj način pokazati koliko im je stalo do Vukovara, kazao je Miletić.

Vukovar uvijek ima posebno mjesto u našim molitvama i srcima, rekao je mons. Matičić dodajući kako bi Herojski grad trebao imati poseban status u srcima svakog Hrvata. Riječkom nadbiskup mons. dr. Ivanu Devčiću na srcu su ovakvi susreti i projekti i svesrdno ih podržava, rekao je u nastavku dodajući kako je zbog neodgodivih obaveza riječki nadbiskup morao propustiti susret s gimnazijalcima.

U nastavku je istaknuo kako je u slučaju grada Vukovara sve jasno i potrebno je zaštiti ga od raznih komentiranja, politiziranja i manipuliranja sa žrtvama. Da nije bilo Vukovara, pitanje je što bi bilo s hrvatskom državom. Osim toga, važno je oprostiti, ali nikako zaboraviti. Treba svjedočiti, govoriti o događajima koji su se zbili u herojskom gradu gdje su se stvarali temelji slobode i suvereniteta Republike Hrvatske, a ono što je najvažnije i što možemo činiti je – moliti i podržavati jedni druge.

web-vukovarci2Na kraju je gimnazijalcima poželio ugodno provedeno vrijeme na Kvarneru te zahvalio Zdrugu katoličkih skauta na požrtvovnosti. Izrazio je nadu da će u budućnosti u Rijeci biti više vjeroučitelja poput Marina Miletića koji okupljaju mlade, a time i više projekata poput ovoga.  Prigodnu riječ zahvale uputila je vjeroučiteljica vukovarskih gimnazijalaca Sanja Matičić te učenik Antonio Krizmanić. Po završetku susreta gimnazijalci su posjetili prostore Radio Skauta.

 

Skip to content