Vidfest daje doprinos Rijeci kao prijestolnici kulture
Kategorija:
Vijesti
?
?

Deveti po redu Vidfest, festival popularne duhovne glazbe održan je u nedjelju 12.lipnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, uoči blagdana sv.Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke. Festival su organizirali Ured za pastoral i Ured za mlade Riječke nadbiskupije te Povjerenstvo za kulturna i glazbena događanja u suradnji s Gradom Rijekom i HNK Ivana pl. Zajcom. Voditelji festivala bili su Maja Šimić Roksandić i Jurica Goja.

Festival je bio humanitarnog karaktera, a svi dobrovoljni prilozi bit će darovani Udruzi za Down sindrom RIJEKA 21.

Okupljene je pozdravio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Zahvalio je organizatorima i donatorima te autorima i izvođačima angažmanu i trudu te svima koji su doprinijeli da kroz devet godina postojanja Vidfest od skromnih početaka izraste u veliko glazbeno događanje . „Ovaj Vidfest je poseban budući da je to prvi Vidfest koji se održava u godini izbora Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.godine.Vjerujem da smo ovim festivalom i svim drugim festivalima do sada dali jedan mali doprinos pripremi Rijeke za tu veliku nominaciju , za 2020.godinu kada će oči cijele Europe biti uperene prema nama. Nama kršćanima je dužnost da damo svoj doprinos kulturnoj i duhovnoj fizionomiji našega grada , a najbolji je primjer je sv.Vid koji je duboko upisan u povijest našega grada . Što drugo poželjeti nego da nam sv.Vid bude i dalje inspiracija .Sveci su inspiracija, inspiracija za život, inspiracija za kulturno i umjetničko stvaralaštvo koje smo večeras također ovdje svi zajedno mogli proživjeti.Sveci nas uče kako se život može ostvarivati u radosti i kada se nosi križ, kada u životu nije lako ali ako se slijedi Isusa kao što su to oni činili, onda uvijek izlazimo kao pobjednici.“ Nadbiskup je na kraju na sve prisutne zazvao Božji blagoslov, pozvavši ih da se priključe proslavi blagdana sv. Vida i sudjeluju na misnim slavljima tijekom nadolezećih nekoliko dana.

Prema riječima organizatora, temeljni cilj Vidfesta je popularizacija duhovne glazbe i širenje kršćanskih vrednota kroz melodije i tekstove pjesama brojnih izvođača različitih uzrasta. Posebnost ovogodišnje manifestacije bio je ekumenski karakter Festivala. Izvedeno je deset autorskih skladbi koje su pristigle na natječaj za Vidfest (Zbor mladih Riječke Nadbiskupije – Moli za nas, Agape sv. Juraj – Župniče moj, Anita Nikić – Hvala ti, Mali sv. Jurja (Pazin) – Zagrljeni u duši (VIS Proroci), Nebeske iskrice – Molitva za obitelj, Udruga sv. Petra i Pavla apostola (Bribir) – Danas slavim dan , Zbor Prijatelji (Centar za rehabilitaciju) – Vjera, Ivan Špoljarić – Rijeka milosti, Zajednica Krista Kralja – Ime, Rahela Grozdanov & Branko Ivošević – Tvoja milost uvijek je tu, dok je u revijalnom dijelu programa nastupila Jelena Radan.

Radan je ovo treći nastup na Vidfestu i o iskustvu je kazala kako rijetko ima priliku preslušati sve pjesme, jer ako nastupa onda je većinu vremena koncentrirana na nastup.  „No, uvijek su mi djeca ta koju nekako izdvajam .Sjećam se da je prošle godine bilo zanimljivih aranžmanskih momenata.Volim sve što je hrabro i mislim da se može napraviti pjesmu u drugačijem aranžmanu. Po meni je duhovna pjesma sve što ima dobru namjeru i što predstavlja ili promovira neku dobru ideju, dobar duh među nama ljudima. Sjećam se prošle godine, bila je baš prekrasna energija ovdje u publici i na pozornici tako da mi se uvijek drago odazvati.“ Tijekom festivala predstavljena je knjiga „Sreća praznih ruku“ vjeroučitelja Miroslava Radića koja se sastoji od 55 duhovno misaono religioznih pjesama. (M.K.)

 

Skip to content