Velika pomoć Kolokvija pastoralu s obiteljima
Kategorija:
Vijesti

web-kolokvijU organizaciji Hrvatske biskupske konferencije (Vijeće za kler, Ured za život i obitelj i Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju), 24. i 25. veljače u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnoga instituta u Zagrebu, održan je 5. Pastoralno – katehetski kolokvij za svećenike na temu: „Crkva je Božja obitelj u svijetu – O mogućnostima pastorala obitelji ‘Iz srca evanđelja’“.

Program je bio prožet pokušajima odgovora na najaktualniju pastoralnu potrebu – pastoralu s obiteljima. Poticaj promišljanjima Crkve u Hrvata zasigurno su dvije zadnje Sinode održane u Rimu na poziv pape Franje, kojima je u središtu promišljanja  bila obitelj. Program Kolokvija sastojao se od predavanja, diskusije, duhovnog dijela (molitve i euharistije) i rada u skupinama.

Pozdravnu riječ  prvog dana Kolokvija uputio je mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, u ime predsjednika HBK, mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i u ime uzoritog kardinala Josipa Bozanića.

Mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački i predsjednik Vijeća HBK za kler uveo je u rad Kolokvija. Orise društvenih i kulturnih promjena obitelji kao zajednice u Hrvatskoj predstavio je mladi znanstvenik s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Ivan Šimović. Temeljne naglaske Redovne biskupske sinode o obitelji iz 2015. iznio je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.  O obitelji kao vrelu zajedništva govorio je mons. Renzo Bonetti, talijanski svećenik sa dugogodišnjim iskustvom obiteljskog pastorala. Bonetti je predstavio načine i modele obiteljskog pastoralno-katehetskog rada čiji je cilj poticanje obitelji na sudjelovanje u životu župne zajednice. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj.

Drugoga dana Kolokvija, skupu se obratio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolit, potaknuvši sudionike na promišljanje o milosrđu i obitelji, dvjema najaktualnijim pastoralnim temama. Kardinal je potvrdio nagađanja da je postsinodalni dokument o obitelji završen i da će uskoro ugledati svjetlo dana.

Zanimljivo predavanje održao je vlč. mr. Robert Šreter o obitelji kao budućnosti župne zajednice, tj. o zajedničkom hodu „kućne Crkve“ i župne zajednice, stavivši naglasak na problematiku vanjskih promjena u društvu koje imaju negativni utjecaj na obitelj.

Zanimljivost drugoga dana sastojala se u radu u skupinama na sljedeće teme: „Župne zajednice obitelji u Hrvatskoj – iskustva i perspektive“, „Praćenje mladih obitelji, obiteljske i roditeljske škole kao modeli rada s obiteljima na biskupijskoj razini“,  „Rani posliježenidbeni pastoral u okviru župne zajednice“,  „Crkvena bračno-obiteljska savjetovališta i suradnja sa župnim zajednicama“, „Uloga udruga, pokreta i zajednica u posliježenidbenom pastoralu“ i „Sustavni pristup posliježenidbenom pastoralu – model Đakovačko-osječke nadbiskupije“. Sintezu Kolokvija iznio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Predstavnici Riječke nadbiskupije na Kolokviju su bili: vlč. Marijan Benković, mons. Ivan Nikolić, vlč.  Mario Gerić, vlč. Vjekoslav Kovač, vlč. Marko Šarić, vlč. Mate Berišić i vlč. Nikola Gajić. Također, organizatori su na Kolokvij pozvali asistenticu voditelja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije Vedranu Blašković i bračnog i obiteljskog savjetodavca Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije Željku Frković koje su s voduiteljem Ureda mons. Nikolićem predstavile „Riječki model“ rada s obiteljima. (M.B.)

Skip to content