Vazmeno bdijenje u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi
Kategorija:
Vijesti

web-vazmeno-2Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u subotu 26. ožujka vazmeno bdijenje u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U prigodnoj propovijedi pojasnio je pojam bdijenja koji vjernike poziva na duhovnu budnost. S tim u vezi naveo je neke svetopisamske primjere dodajući da nas isti pozivaju i da bdijemo i nad našim bližnjima, nad onima koji su povjereni našoj odgovornosti. Na taj način roditelji bdiju nad svojom djecom, liječnici nad bolesnicima i sl. U tom smislu budnost i bdijenje nisu samo ljudske i kršćanske kreposti, nego i božanske. Ipak, Bog ne bdije nad nama da nas uhvati u prekršaju i kazni, nego kako bi nas na vrijeme opomenuo, ‘jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju s obraćenju’ (2 Pt 3, 9), rekao je nadbiskup.

U nastavku je kazao kako Crkva bdijenjem poziva vjernike da se bolje pripreme za proslavu važnih blagdana, osobito Božića i Uskrsa. Činjenica da su žene iz svetopisamskog teksta rano pohitale na Isusov grob, znači da su svu noć bdijele jedva čekajući kad će proći subota da mogu poći na Kristov grob i Isusovom mrtvom tijelu odati dužnu počast. „Budnost, bdijenje, to je nužan stav pred Isusovim uskrsnućem, jer samo duhovno budni možemo u njemu imati udjela, možemo već ovdje s njim suuskrsnuti, svjesni da time ipak na našem zemaljskom proputovanju nećemo biti pošteđeni od mnogih kušnji.“

web-vazmeno1Govoreći o četrdeset godišnjem putovanju izraelskog naroda iz ropstva, poručio je kako je to slika putovanja svakog ljudskog života. Za postizanje Kristove slobode i njegova života potrebno je umrijeti starom čovjeku i nanovo se roditi odozgo, po Duhu Svetom, istaknuo je nadbiskup. Upozorio je kako će nas zbog opredjeljenja za Krista stalno i nanovo progoniti, jer đavao se ne miri s time da nas je izgubio, poručio je propovjednik.

Zaključujući propovijed istaknuo je da na putu prema istinskom životu ćemo se poput Izraelaca suočiti s nevoljama i bezizlaznim situacijama, ali kao što Isus je bio uz Izraelce, tako će spasiti iz nevolja i nas ako mu se potpuno predamo.

 

Skip to content