Ustoličena dvojica novih začasnih kanonika
Kategorija:
Vijesti

web-kanonici1U utorak, 14. lipnja u katedrali sv. Vida  riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečanu pjevanu Večernju s uvođenjem u službu novih začasnih kanonika, rektora riječke prvostolnice mons. Matije Matičića i župnika župe sv. Andrije ap. u Bakru mons. Giuseppea Vosille. Uz mnogobrojne svećenike i kanonike Riječke nadbiskupije, ustoličenju je nazočio predstojnik Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i glavni savjetnik za svećenike i sjemeništa u Vatikanu, opat Christopher Zielinski.

U prigodnoj propovijedi, a u povodu proslave blagdana sv. Vida, nadbiskup je mnogobrojne okupljene vjernike upoznao sa životom sveca. Iako ne postoji puno podataka o njemu, sv. Vid se štuje od 5. stoljeća i to štovanje u kratko vrijeme raširilo se svijetom. Mladoga Vida zbog kršćanstva je progonio Dioklecijan. Zbog vjere je mučen jer se nije htio odreći Krista i u tom smislu nam je primjer i poticaj da se uzdamo Bogu u svakoj situaciji koja nas u životu može zateći, rekao je nadbiskup. Potaknuo je okupljene na zahvalnost Bogu na djeci poput sv. Vida, a koja su se predala Kristu. Bog im je, a i nama daje snagu i milost da možemo sve podnijeti. Govoreći o značaju ovoga sveca za grad Rijeku podsjetio je kako se riječko područje nekada zvalo „Terra fluminis Sancti Viti” – zemlja sv. Vida.

U nastavku je vjernike upoznao sa značenjem začasnih kanonika kazavši kako je briga kanonika različita, bogoslužje u stolnoj crkvi ili katedrali, uprava jedne biskupiji kao i materijalna briga. Oni danas nemaju punu ulogu kakvu su imali u prošlosti, ali su i dalje ostali vezani uz katedrale, rekao je nadbiskup. Na kraju propovijedi preporučio ih je u molitve vjernicima, kao i sve svećenike Riječke nadbiskupije.

Pjevanje svečane Večernje predvodio je katedralni zbor „Cantores Sancti Vitti“.  Nakon Večernje misno slavlje je predslavio rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci mons. Sanjin Francetić. Također, nakon mise za sve vjernike organiziran je obilazak i razgledavanje katedrale sv. Vida i Galerije uz stručno vodstvo prof. dr. sc. Branka Metzingera i doc. dr. sc. Marka Medveda.

Skip to content