U liku sv. Josipa promatrajmo sebe

7839d764-1f46-45d2-a1f8-67b4e42f032f-848-000000f9fc5d2720_tmpNedjelja došašća 4. A
Rješenja spasenja dolaze od Boga

Poslanje Ivana krstitelja je od Boga. Kršćanima je primjer i poticaj kako upoznati svoje kršćansko poslanje, te kako ponašanje uskladiti s kršćanskim poslanjem. Ivan je provodio pokret obnove i obraćenja – usmjeriti narod prema Spasitelju. Krstitelj je pokazao narodu Spasitelja: »Evo Jaganjca Božjega«. Prema Spasitelju posjedovao je ispravan životni stav – nadahnut molitvom psalma prilikom ulaska u Hram: »ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti.«

Uz lik Ivana Krstitelja u došašću postoji i lik Josipa, Marijina zaručnika – središnji lik u današnjem bogoslužju. Poslanje Josipa, kao i poslanje Ivana Krstitelja, pred našu svijest dovodi i objašnjava način Božjeg djelovanja i u našim životima. Bog poduzima uvijek prvi korak. Nikada ne prisiljava da se učini kako je ponudio, nego od svakoga traži osobnu odluku i pristanak. Bog dopušta slobodnu volju i traži slobodan odgovor. Bog poziva. Naš odgovor na Božji poziv može biti »hoću« ili »neću«.
Objavljuje nam se Božji korak na putu spasenja ljudi. Bog odlučuje doći među ljude. To je njegova namjera i njegova volja. Glasnik je pristupio Mariji, pozvao je, ona je odgovorila. Sada pristupa k Josipu, ulazi u njegov život i poziva ga da sudjeluje u događaju dolaska Boga među ljude. Poziva Josipa da i on osobno preuzme na sebe ulogu koju mu je Bog namijenio u povijesti spasenja – prihvatiti Spasitelja uz Mariju.

U liku Josipa promatrajmo sebe. Svakom od nas ljudi Bog nudi prihvatiti Sina – Isusa Krista Spasitelja – poslanjem Bog s nama. Važna je to poruka kršćanima – vjerom prihvatiti Spasitelja. Prihvaćanjem Boga s nama kršćanin se odlučuje za Božje djelo spasenja, za Kristov raspoređaj spasenja. Kršćanin vjerom prihvaća povjereno. Prihvaćanje Boga s nama je vrhunski čin kršćanina. Kršćaninov odgovor na dar samoga Boga je redovito prihvaćati Božju prisutnost po sakramentu mise, pričesti, praštanja. Bog daje rješenja spasenja, Bog se daruje u osobi Spasitelja. Kao i Josip budimo vjerni primatelji Boga s nama.

O ovome Radosna vijest objavljuje (Mt 1,18-24):
Rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti.
Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: “Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.”
Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog!
Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.

msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content