Trudimo se biti pridonositelji Božjeg milosrđa i Božji suradnici

web-kapucini1Najveća riječka crkva Gospe Lurdske i ove je godine bila puna na misnom slavlju kojega je u četvrtak 11. veljače, u povodu Svjetskog dana bolesnika, predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Ispunili su je mnogobrojni vjernici, među njima i stari ili bolesni koji su došli u pratnji njegovatelja, brojnih volontera i medicinskog osoblja. Mnogi od njih nakon propovijedi primili su sakrament bolesničkog pomazanja kojega je s nadbiskupom dijelilo desetak svećenika.
Nadbiskup je u prigodnoj propovijedi kazao kako se ove godine Svjetski dan bolesnika slavi u Godini milosrđa, te da je središnja proslava u Nazaretu, gradu u kojemu se Isusovim rođenjem u punini očitovalo Božansko milosrđe. Tu je Bog potvrdio svoje obećanje, vjernost zadanoj riječi, rekao je nadbiskup. Dodao je kako je Nazaret odabran kao mjesto središnje proslave sa željom da jače odjekne poruka Božjeg milosrđa i ljubavi u zemlji gdje vladaju sukobi. U tom smislu papa Franjo nas potiče da Godinu milosrđa slavimo u ekumenskom duhu, da promičemo kreposti i milosti u društvu, ali nas i potiče na dijalog s muslimanima. Svima nam je potrebno Božje milosrđe jer bez njega, ne bi bilo ni nas. Živimo od milosrđa jedni prema drugima i od izvora koji je u Bogu, poručio je nadbiskup.
web-kapucini2Osvrčući se na pročitani tekst o svadbi u Kani Galilejskoj, pojasnio je kako je Isus svoje prvo čudo učinio u trenutku nastajanja jedne obitelji – na vjenčanju.” Isus dolazi kao spasitelj. Vino je simbol radosti i nedostatak vina označava nedostatak radosti. Tu dolazi Isus.” U nastavku je pojasnio kako je grijeh uzrok svih nevolja, pa i klimatskih promjena koje su rezultat ljudske pohlepe, a ljudska pohlepa je grijeh. Klimatske promjene uzrokuju mnoge tjelesne bolesti i ako čovjek u srcu ozdravi, onda će i u društvu biti manje nevolja. “Nevolje su posljedica egoizma koji se reflektira na živote i zdravlje mnogih. Primjer su i slike izbjegličke krize koju svakodnevno gledamo, a kojima su uzrok ratovi.”
U nastavku je kazao kako je važno Isusu pristupiti kao onome koji nas može ozdraviti. Budimo utješni, ojačani mišlju i vjerom da je Isus tu da nas spasi jer on želi biti član svake obitelji, poručio je nadbiskup. Govoreći o Isusovoj majci Mariji kao srcu Crkve i našoj majci, kazao je kako ona vidi što svakome od nas nedostaje i zato je i naša zagovornica. Ono što je govorila u Kani Galilejskoj, govori i danas. Ona zna za naša trpljenja i nevolje i zato joj se molimo.
Vjernike je potaknuo da ne dopuste da im prođe dan, a da se ne obrate Gospi za pomoć. Molite krunicu poput vaših majki i baka i hodočastite Marijanska svetišta, kazao je nadbiskup. Zaključujući propovijed pojasnio je sliku poslužitelja na svadbi u Kani Galilejskoj kazavši kako smo svi ‘poslužitelji’ i suradnici Božji. Zato je važno imati srce kadro čuti Božji glas i potrebe drugog čovjeka i reagirati. Svjetski dan bolesnika poticaj je da čujemo što Bog od nas očekuje. Trudimo se biti pridonositelji Božjeg milosrđa i Božji suradnici, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content