Tradicionalno svibanjsko misno slavlje u Ponikvama
Kategorija:
Vijesti

web-ponikve1U malom mjestu Ponikve pored Škrljeva u nedjelju 1.svibnja slavljena je misa koju je predvodio vlč. Tomislav Zečević, profesor na Teologiji u Rijeci, a koncelebrirao je župnik Kukuljanova i Škrljeva vlč. Marko Šarić.

Ponikve su filijala župe Kukuljanovo i već desetljećima tamo se prve nedjelje u svibnju slavi misa u ili pored kapelici Sv. Križa koja je izgrađena 1880. godine. U mjestu danas živi 45 stanovnika, a na nedjeljna misna slavlja i ostale sakramente odlaze u crkvu sv. Franje Asiškog u Kukuljanovo.

Na misnom slavlju bilo je tridesetak vjernika a petnaest ih je tradicionalno došlo pješice  u procesiji iz Kukuljanova i Škrljeva zajedno sa svećenicima Šarićem i Zečevićem.

Vlč. Zečević u propovijedi se osvrnuo na prvo nedjeljno čitanje iz Djela apostolskih koje  govori o problemima kršćana u prvoj Crkvi. “ Svi kao da se bojimo običaja i to ‘što će reći selo’ ako odjednom sada idem na pričest, a bolje da se brinu za Božje kada će dobiti koji sakramenat. Židovi su odbili Krista a pogani ga prihvaćaju. Kakav je to život bez Krista, a kakav s Kristom? Život bez Krista je u grijehu u kojem vlada zakon ovog vemena, život u ropstvu. Jedini koji ima vlast nad nama je Bog.“

web-ponikve2U nastavku je kazao da život s Kristom traži i žrtvu – da svakodnevno rastemo s Kristom, živeći za drugoga, da naš život bude svjedočanstvo ljubavi i mira. Ako živimo po Duhu, ne trebaju nam drugi zakoni. To je zbunjivalo i prve kršćane, kazao je propovjednik. „Mi ne znamo ni danas što znači biti kršćanin. Nije dovoljno samo biti 45 minuta na misi. Život u Duhu po Kristu se živi nakon mise. Često se bojimo što će ovaj svijet reći, hoće li nas nazvati nekrofilima. Prve kršćane su zvali ljudožderima. Ne treba se bojati, nismo sami, Krist nam šalje svoga Duha. Duh Sveti govori po nama. Luka je u svom Evanđelju govorio koliko je Bog milosrdan. Kada ljubimo i opraštamo, tada smo  milosrdni. Živjeti po Duhu znači imati mir. Kada bi teroristi imali mir, sigurno ne bi činili toliko zla. Kada je mir u našim srcima, onda širimo povezanost. To znači biti Kristov učenik: ljubiti, praštati i vjerno držati Božju Riječ.“

Vlč.  Šarić zahvalio se okupljenim vjernicima, koji su usprkos kiši i hladnoći sudjelovali na misnom slavlju, rekavši kako je radostan jer je to njegovo prvo hodočašće u ovo lijepo malo mjesto jer je župnik Kukuljanova i Škrljeva tek od jeseni prošle godine. Nakon misnog slavlja Ponikvari su pripremili prigodan domjenak za sve te se druženje nastavilo u veselju, pjesmi i ugodnom razgovoru. (G.F.)

Skip to content