Tradicionalno božićno čestitanje riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću
Kategorija:
Vijesti

web-cestitanje2U  ponedjeljak 19. prosinca u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ u Rijeci održana je duhovna obnova za svećenike i đakone Riječke nadbiskupije i  tradicionalno božićno čestitanje riječkom nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću. Čestitanju su se pridružili voditelji i predstavnici redovničkih zajednica i družbi apostolskog života te predstavnici vjernika laika.

Generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić u ime nazočnih svećenika, redovnika i redovnica te vjernika uputio je čestitku nadbiskupu te iznio pregled najvažnijih događaja u protekloj godini. Govoreći o završenoj Jubilarnoj godini milosrđa te Godini obitelji koja je bila produžena na razini mjesne Crkve, kazao je kako su obitelj i milosrđe komplementarne stvarnosti jer nezamisliva je autentična obitelj bez milosrdne obitelji.

Izdvajajući značajne događaje koji su se zbili u Riječkoj nadbiskupiji istaknuo je Državnu vjeronaučnu olimpijadu koja se u Opatiji održala u travnju o.g. i po sudu mnogih, glavni organizator, Katehetski ured Riječke nadbiskupije, izvrsno je obavio svoj zadatak. U nastavku je naveo molitveno-evangelizacijsku inicijativu „24 sata za Gospodina“ u kojoj su svoje svjedočanstvo vjere pokazali mnogobrojni mladi, te Nadbiskupijsko hodočašće u Rim San Giovanni Rotondo i Loreto. Ovu će godinu posebno pamtiti župljani župe sv. Ane na Gornjoj Vežici, jer su konačno dobili svoju novu župnu crkvu. Također, pamtit će je i trojica novozaređenih prezbitera, kao i jedan đakon. Radujemo se sa svima njima i čestitamo im, rekao je mons. Svažić.

U nastavku je govorio o Godini prenošenja vjere u čijem znaku je Riječka nadbiskupija. Nadbiskupu je zahvalio na inicijativi dodajući da je razlog vjersko neznanje iz kojeg proizlazi nemogućnost ispravnog življenja, slavljenja i svjedočenja vjere u obiteljima. Zbog toga su glavni čimbenici prenošenja vjere obitelj, zatim župna zajednica i škola kroz prizmu vjeronauka. Samo skladnim i kvalitetnim djelovanjem tih čimbenika moguće je zaustaviti neželjene procese na tom području i krenuti pozitivnim smjerom, istaknuo je generalni vikar. „No, prenošenje vjere moguće je putem kulture. Vi ste, oče Nadbiskupe, upravo to naglasili u svojoj veoma sadržajnoj i poticajnoj poruci u povodu izbora Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.“ Mons. Svažić zaključno je ukazao na božićnu poruku nadbiskupa Devčića koja ukazuje na važnost prenošenja vjere. Na kraju je mons. dr. Devčiću uputio čestitke u povodu predstojećih blagdana te skorašnjem imendana i rođendana.

web-cestitanje1Nadbiskup je zahvalio generalnom vikaru, ali i svim okupljenim svećenicima, redovnicima, redovnicama, đakonima, predstavnicima Bogoslovnog sjemeništa, predstavnicima Teologije u Rijeci, ravnateljici i djelatnicima Katoličke osnovne škole te vjernicima laicima. Govoreći o Godini prenošenja vjere kazao je da tamo gdje je zdrava kršćanska obitelji postoji i transmisija vjere. Osim toga, 25 godina vjeronuka u školama prigoda je da se ispitamo o rezultatima i suradnji župe, župne kateheze i vjeronauka u školi. Zbog toga je proglašena Godina prenošenja vjere u mjesnoj Crkvi jer se želi ukazati na tri najvažnije komponente u tom procesu: obitelj-župna zajednica-vjeronauk u školi, rekao je nadbiskup.

Upozorio je na proces dekristijanizacije na globalnoj razini i pitanju njezinog zaustavljanja. Sami nećemo puno toga uspjeti učiniti, ali s Gospodinom ćemo veći uspjeh žeti, rekao je nadbiskup. Potaknuo je svećenike na veću angažiranost u pastoralu obitelji i suradnju sa župnim suradnicima. Također, ne smijemo se zadovoljiti onima koji su nama došli, nego po uzoru na riječi pape Franje, tražiti one koji nam nisu poslani. Potrebno je čitati znakove vremena, poručio je mons. dr. Devčić. U tom smislu najavio je dokument kojega priprema HBK o katehezi i vjeronauku u školi te pozvao vjeroučitelje, svećenike i vjernike laike da daju doprinos prijedlozima u javnom pozivu kojega su biskupi uputili i koji se nalazi na službenoj mrežnoj stranici Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije.

Govoreći o protekloj Godini milosrđa podsjetio je na konkretna djela u vidu karitativnih ustanova koje djeluju u Riječkoj nadbiskupiji. Zaključujući, čestitao je mons. dr. Milanu Šimunovića 50. godinu svećeništva te svima zahvalio na strpljivosti i preporučio se u molitve.

Skip to content