Tradicija je sačuvana, a zavjet je obnovljen
Kategorija:
Vijesti

web-hreljin-kukuljanovoU utorak 16. kolovoza na blagdan sv. Roka vjernici iz Hreljina, Praputnjaka, Krasice, Škrljeva,  Kukuljanova, Sv. Kuzma i Drage tradicionalno su hodočastili pješice Majci Božjoj Trsatskoj.

Dvjestotinjak hodočasnika predvođeni  župnikom Kukuljanova i Škrljeva vlč. Markom Šarićem frenulo je iz Hreljina u 2 sata iza ponoći i hodočašteći na Trsat najprije prošli kroz okolne župe bakarskog zaleđa do Drage gdje su se u crkvi sv. Antuna opata zadržali u molitvi. Hodočasnike je dočekao župnik Drage vlč. Michele Cittadino koji je za sve pripremio okrijepu prije nastavka pješačenja. Utječući se Majci Božjoj vjernici su putem pjevali i molili krunicu.

U Trsatsko svetište stigli su oko 7 sati i tamo slavili misu koju je predvodio novi župnik Krasice i Praputnjaka mons. Stanko Kovačić, a propovijedao magistar trsatskih novaka fra Tomislav Faletar. U prigodnoj propovijedi pozvao je hodočasnike na čuvanje tradicije i obnavljaje zavjeta Bogu, Mariji i sv. Roku kako bi ih  sačuvali od “kuge”današnjeg vremena koja je opasnija, jer nije vidljiva.

web-hreljin1Također, pješice na Trsat hdoočastili su isti dan i vjernici iz Kostrene sa svojim župnikom vlč. Ivanom Stošićem. Sve ih je pozdravio trsatski gvardijan fra Antun Jesenović kao i one koji su iz tih župa došli autobusom ili svojim automobilina. Gcardijan je sudjelovao na misnom slavlju svirajući na orguljama za vrijeme liturgije.

Majci Božjoj Trsatskoj o blagdanu sv. Roka hodočasti se pješice iz navedenih župa već gotovo tri stoljeća. Hodočašće nikada nije prekinuto, čak ni u vremenima kada se nije smjelo javno ispovijedati svoju vjeru. Tradicija se sačuvala do naših dana, a zavjet obnavljao. (G.F.)

Skip to content