„Svjedoci vjere među nama“

web-svjedoci3Programom pod nazivom „Svjedoci vjere među nama“ u srijedu 14. prosinca započeo je projekt duhovne obnove grada Rijeke koji će se do lipnja 2017. odvijati pod nazivom „Rijeka milosti u luci zajedništva“. Početak programa održao se na 110. obljetnicu kako je Riječka Majka, Marija Krucifiksa Kozulić, u Rijeci počela s duhovnim obnovama i vježbama za žene i djevojke.

Organizacijski odbor, u suradnji sa sestrama Presvetog Srca Isusova na Pomeriju i braćom franjevcima kapucinima samostana Gospe Lurdske u Rijeci, organizirali su program koji je početi u spomen-sobi službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić gdje je okupljene sa životom buduće blaženice upoznala postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić. Naglasila je kako djela milosrđa Riječke Majke danas nasljeduju sestre Družbe koju je Marija Krucifiksa osnovala – Družbe Presvetog Srca Isusova. Ona je, poput fra Ante Tomičića, bila apostol Rijeke. Svojim životom i djelima naviještali su evanđelje, rekla je s. Mlakić. Na kraju je podsjetila na riječi Riječke Majke: „U jedinstvu je snaga“, dodavši kako se iste riječi danas naslanjaju na geslo projekta: „Rijeka milosti u luci zajedništva“.

web-svjedoci2Program je nastavljen u dvorani Ženskog učeničkog doma „Marija Krucifiksa Kozulić“ na Pomeriju glazbeno-scenskim nastupom djevojaka koje stanuju kod sestara u Domu. Prigodnu riječ uputila je vrhovna glavarica Družbe s. Nives Stubičar. Osvrčući se na Godinu prenošenja vjere u čijem znaku je Riječka nadbiskupija, istaknula je kako je Riječka Majka vjeru prenosila vjerskom poukom, ali još više svjedočanstvom Kristove ljubavi onima koji su bili napušteni, siromašni, neuki i gladni ljudske i Božje ljubavi. Zato je 1899. osnovala redovničku zajednicu dajući joj svrhu i cilj kojem trebaju ići. Ljubavlju Kristova Srca ljubiti Boga i bližnje, bila je misao koja ju je vodila u radu, molitvi i žrtvi, rekla je s. Stubičar. „Izgradnja ove zgrade u kojoj se sada nalazimo, ali i izgradnja nove zajednice nije išla bez križa, osporavanja, ali milost Božja, jaka vjera i ustrajnost učinile su da i danas Družba živi i nastoji prenositi karizmu Majke Utemeljiteljice radeći s djecom u jaslicama, vrtićima, mladima u školi i župama, Učeničkom domu, starijima.“

Nakon programa u Ženskom učeničkom domu, krenula je procesija s upaljenim svijećama, ulicama preko stuba Marije Krucifikse, do crkve Gospe Lurdske gdje je misno slavlje predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić s nakanom proglašenja blaženima sluge Božjega fra Ante Tomičića i službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić. Prigodnu riječ ispred Organizacijskog odbora na početku mise uputio je fra Tomislav Faletar kazavši kako je ovo prvi u nizu projekata koji će se održati prije velike duhovne obnove u lipnju 2017.

web-svjedoci4Nadbiskup je na početku propovijedi zahvalio organizatorima, članovima Franjevačkog svjetovnog reda, Frami i vinkovskoj mladeži te izrazio nadu da će se u projekt uključiti i druge zajednice koje djeluju u Riječkoj nadbiskupiji. Govoreći o slugama Božjim fra Anti Tomičiću i Mariji Krucifiksi Kozulić, kazao je kako su oboje imali srca puna ljubavi za druge. Bili su otvoreni svakom čovjeku i slušali vapaje svih. Potaknuo je vjernike da po uzoru na njih otvore svoja srca te da plod započetog projekta i velike duhovne obnove koja će biti od 9. do 11. lipnja 2017., bude bude pastoral srca i ušiju koje će slušati potrebe bližnjih. Nakon mise, vjernici su se u procesiji spustili u donju kriptu i kod groba fra Ante Tomičića pomolili.

Projekt pod imenom „Rijeka milosti u luci zajedništva“ imat će još četiri aktivnosti prije središnjeg događaja koji je u lipnju 2017.: Kateheze za mlade ( siječanj – ožujak 2017.), Planinarski križni put (1. travnja 2017. – u suradnji s organizatorima), Obiteljski vlak  (svibanj 2017. – u suradnji s Uredom za obitelj Riječke nadbiskupije) i Duhovsko bdijenje (3. lipnja 2017. – u suradnji s Uredom za mlade Riječke nadbiskupije) Središnji događaj, trodnevna duhovna obnova,  održavat će se od 9 do 11. lipnja 2017. u Dvorani mladosti.

Skip to content