„Sve je bio dobar san“ apsolutni pobjednik festivala katoličkog filma
Kategorija:
Vijesti

U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU NA TRSATU ODRŽAN 7. FESTIVAL KATOLIČKOG FILMA

„Sve je bio dobar san“ apsolutni pobjednik

Film „Sve je bio dobar san“ jednoglasnom odlukom žirija dobitnik je Grand prixa sedmog izdanja Festivala hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016., održanog od 28. do 30. srpnja 2016., kao i svake godine dosad u prekrasnom ambijentu Franjevačkog samostana na Trsatu. Uz festivalski Oscar – kipić sv. Ivana Pavla II., rad kipara Ante Jurkića – za najbolji film, potresan i dirljiv dokumentarac o hrvatskom branitelju Vukovara, Francuzu Jean-Michelu Nicolieru, kojeg su JNA i četnici mučili i ubili na Ovčari, osvojio je strukovne nagrade za najboljeg redatelja (Branko Ištvančić) te skladatelja (Dalibor Grubačević). Najbolji scenarij djelo je Hrvoja Župarića za film „Moja Ljiljo“, najbolji snimatelj je Antun Štor („Na dobro vam Salvestrovo“), Anita Jovanov najbolja je montažerka („Graditelj Rima“), dok je posebno priznanje pripalo Ediju Benčiću („Fra Berard“). Žiri je djelovao u tročlanom sastavu: Petar Trinajstić, predsjednik, filmski redatelj i umjetnički fotograf; Igor Modrić, montažer te snimatelj Robert Kalčić. U okviru festivalskog programa održana je i radionica za mlade filmaše.

S čak tri osvojene nagrade, koje mu je uručio izbornik Festivala Bernardin Modrić, kući se vraća producent najboljeg filma Antun Ivanković. Kazao je kako je iza male, ali hrabre filmske ekipe put od ideje do realizacije dug pet godina, ispunjen mnogim preprekama, osobito od strane državnih institucija. Do te 2011., kaže, za Jean Michela Nicolliera gotovo nitko nije čuo, a danas središnji vukovarski most nosi ime po ovom neustrašivom 25-godišnjaku koji je napustio udobnost svog francuskog doma te iz ljubavi prema Hrvatskoj darovao svoj život za njezinu slobodu.

Za razliku od prva dva dana trajanja Festivala, publika je za dodjelu nagrada i projekciju filmova „Sve je bio samo dobar san“ i „Madrecitas“ u velikom broju ispunila samostanski klaustar kako bi na taj način podržala ovaj, po financijskim sredstvima s kojima raspolaže jedan od najskromnijih festivala u svijetu, ali i jedan od rijetkih s obzirom na tematiku koju obuhvaća. Stoga je Trinajstić pozvao i crkvene strukture da se ozbiljnije uključe u godišnju produkciju dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih vjerskih filmova koji se snimaju u Hrvatskoj i njenoj dijaspori. Također, pozvao je i filmaše da po uzoru na Ištvančićevu ekraniziranu priču o Nicollieru, za čijim posmrtnim ostacima već dva i pol desetljeća traga njegova majka Lilliane Fournier, snime film o Igoru Kačiću, sa 16 godina života najmlađoj žrtvi na Ovčari, a čija majka Irena s obitelji živi u Rijeci.
Uloga ovoga festivala, pa i jedan od razloga njegova pokretanja, jest promoviranje značaja i vrijednosti audiovizualne umjetnosti u djelovanju Katoličke crkve u Hrvatskoj. Pokrovitelji su Turistička zajednica grada Rijeke, Primorsko-goranska županija i Hrvatski audiovizualni centar.

fra Siniša Pucić

Skip to content