Susret Predsjednice RH i nadbiskupa Devčića
Kategorija:
Vijesti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u utorak 8. studenog u svom privremenom Uredu u Rijeci susrela se s riječkim nadbiskupom mons.dr. Ivanom Devčićem u pratnji njegovog tajnika vlč. Josipa Tomića i biskupskog vikara mons. Matije Matičića.

Predsjednica je izrazila radost zbog mogućnosti susreta i to u gradu njezinog djetinjstva i mladosti. Nadbiskup Devčić je predsjednicu upoznao s radom Riječke nadbiskupije te su se osvrnuli i na odnose Crkve s gradskim i županijskim vlastima koje je ocijenio kvalitetnima, a što se osobito pokazalo u zajedničkoj realizaciji projekta Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” u Rijeci.

U nastavku je najavio izdavanje monografije o crkvenoj graditeljskoj baštini na području Rijeke, istaknuvši važnost skrbi o baštini kako bi se sačuvala za buduće naraštaje. Također, u razgovorima se dotaklo pitanje loše demografske situacije u Gorskom kotaru, kao i teme ekumenizma i multikulturalnosti. Kao pozitivan primjer suživota većinskog hrvatskog naroda i srpske manjine nadbiskup je predsjednicu upoznao sa situacijom u Vrbovskom u kojem surađuju katolički vjeroučitelj i vjeroučitelj paroh. Oni djecu vode u obje crkve i razmjenjuju iskustva. Takav pozitivan primjer treba promicati i drugdje, jer koliko budemo jedni druge prihvaćali i poštovali, prepoznavali bogatstvo u različitosti i surađivali, toliko ćemo biti doista kulturan narodi, rekao je nadbiskup Devčić.

Skip to content