Susret obitelji na Trsatu
Kategorija:
Vijesti

webTrsat-1U organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, u okviru Trsatskih Marijinih dana, u Svetištu Majke Božje Trsatske u subotu 7. svibnja održan je Metropolijski susret obitelji pod geslom: „Radost ljubavi“. Iako je bio najavljen dolazak obitelji na metropolijskoj razini, zbog brojnih razloga susretu su se odazvale obitelji samo s područja Riječke nadbiskupije, predvođene nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem i nekolicinom svećenika.

Osim što je susret bio prigoda za bolje povezivanje između supružnika i djece te njihovo učvršćivanje u vjeri, okupljeni su se prisjetili prve godišnjice Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, održanog 19. travnja 2015. na Trsatu. Toga su se u pozdravnim govorima osobito spomenuli nadbiskup Devčić i voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić. Dojmljivo predavanje na temu„Obitelj i milosrđe“ održao je isusovac p. Josip Sremić, naglasivši da u obitelji valja međusobno si praštati i prihvaćati se, odnosno izgrađivati svijest o tome.  Kako bi doživjeli Božje milosrđe, trebamo svoje srce kroz obiteljski život otvarati Bogu, ponajprije skroz sakrament pomirenja, istaknuo je p. Sremić.

web-trsat2Nakon predavanja uslijedio je Okrugli stol o prenošenju vjere u obitelji, u čemu su s vlastitim svjedočanstvima i iskustvima sudjelovali riječki supružnici Srdoč i Mlinarević.  I dok su Srdoči istaknuli primjer njihovih roditelja u živom prenošenju vjere na njih svojim primjerom, a što oni sada nastoje isto činiti prema svoje dvoje djece, supružnicima Mlinarević  za njihov brak i odgoj četvero djece od presudnog je značaja iskustvo življenja u Zajednici Cenacolo, gdje su kao bivši ovisnici  upoznali Boga i jedno drugo.

Pri završetku prvog dijela susreta, održanog u Pastoralnom centru, uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje je predvodio mons. Valter Župan, krčki biskup u miru, a potom i sveta ispovijed te na kraju svečano misno slavlje s procesijom koje je predvodio nadbiskup Devčić.

Skip to content