Susret ministranata Riječke nadbiskupije u znaku Svete godine milosrđa
Kategorija:
Vijesti

ministranti1„Bog nam po svetom Leopoldu Mandiću poručuje da živimo po svojoj vjeri“   

Tradicionalni Dan ministranata, proljetni susret ministranata Riječke nadbiskupije ove je godine održan u Crikveničkom dekanatu u subotu 16. travnja s početkom u 10 sati u Domu kulture u Bribiru gdje se po prelijepom sunčanom danu okupilo blizu dvjestotinjak mladih svih osnovnoškolskih i srednjoškolskih uzrasta za koje je u prvih sat i pol druženja organizirano niz radionica na otvorenom.

Za temu ovogodišnjega susreta izabrano je Božje milosrđe, te se cijelo događanje odvijalo pod istim geslom pod kojim se obilježava i izvanredna Sveta godina milosrđa: „Milosrdni kao Otac“. Ministranti su, nakon zajedničkog molitvenog početka, razvrstani u nekoliko dobnih skupina kako bi se kroz čim pristupačniji kontakt s katehetama i vršnjacima na najučinkovitiji način upoznali sa svim aspektima ove aktualne teme.

ministranti2I ove se godine susretu odazvao riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Nadbiskup je predvodio svečanu procesiju koja se točno u 11.30 iz Doma kulture uputila ka obližnjoj drevnoj crkvi sv. Petra i Pavla iz 1524. godine smještenoj na malenoj uzvisini u središtu mjesta na kojoj se nalaze i ostaci starog bribirskog frankopanskog grada. Zatim je točno u podne uslijedilo svečano euharistijsko slavlje u kojem je nadbiskup kao predslavitelj, zašavši odmah na početku propovijedi iz svetišta među mlade u prepunoj crkvi, u prigodnoj dvosmjernoj komunikaciji na neposredan način počeo objašnjavati bit neizmjerne Božje ljubavi. Istaknuvši velik značaj ministranata za Crkvu, vrhuncem je služenja u Hramu Božjem nazvao nezamjenjivu ulogu svećenika.

Bog nam govori preko Crkve, preko svećenika, rekao je nadbiskup naglasivši kako upravo ovih dana neviđeno mnoštvo ljudi u Zagrebu dolazi izraziti štovanje glasovitom ispovjedniku sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću čije je neraspadnuto tijelo, pune 74 godine nakon njegove smrti, po prvi puta nakratko opet među sunarodnjacima. Tako nam Bog po svetome Leopoldu nešto važno poručuje – da budemo bolji: bolji ministranti, bolja djeca, bolji vjernici, bolji narod – da više vjerujemo, da živimo po svojoj vjeri, kazao je propovjednik.

U nastavku se poslužio tekstom prispodobe o izgubljenom sinu iz pročitanoga evanđelja objasnivši kako je jako važno nakon počinjenoga teškog grijeha skrušeno se vratiti Ocu nebeskom koji će nam uvijek rado oprostiti, baš kao što je otac iz prispodobe oprostio svom mlađem rasipnom sinu koji je prekršio sve njegove zapovijedi. On ga, za razliku od njegova starijega sina, nikada nije prestao ljubiti, ni kada ga je ovaj prestao slušati. U toj je prispodobi iz evanđelja sadržano sve ono što je Bog, kako se On prema nama odnosi i kako se mi trebamo odnositi prema Njemu. Bog nas neprestano ljubi, zaključio je riječki nadbiskup. Mlade je potaknuo da i sami budu širitelji Božjega milosrđa. „U ovoj Godini milosrđa trebamo više upoznati Boga koji je Ljubav. I kad spoznamo da Bog nas uvijek ljubi, spoznat ćemo da smo i mi dužni odazvati se Božjem pozivu da i mi jedni druge uvijek ljubimo i da se uvijek radujemo tuđim uspjesima i povratcima a ne da drugima budemo zavidni. To ponesimo kao poruku sa ovoga susreta i počinimo tako uistinu živjeti.“

ministranti3Susret je nakon objeda nastavljen sve do 16 sati budući su u poslijepodnevnim satima za sve sudionike organizirane i razne sportske aktivnosti: nogomet, stolni nogomet i stolni tenis. (S.K.)

 

Skip to content