Što se započne s Marijom to nitko ne može uništiti
Kategorija:
Vijesti

Na blagdan Gospe od Anđela proslavljena prva obljetnica crikveničke kapelice Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje

Što se započne s Marijom to nitko ne može uništiti

Preko šest stoljeća stara župna crkva Uznesenja BDM u Crikvenici bila je 2. kolovoza prepuna klanjatelja Kapelice Milosrdnog Isusa koji su došli zajednički proslaviti njezinu prvu obljetnicu i tako posvjedočiti njeno veliko značenje u svojim životima.

Crikvenička kapelica za danonoćno klanjanje je jedna od samo dvije kapelice u Hrvatskoj u kojoj je Presveti oltarski sakrament izložen 24 sata u sve dane u godini te se stoga u njoj uvijek moli barem jedan dežurni klanjatelj. Trenutno se redovito klanja oko 120 vjernika, većinom župljana matične ali i nekoliko okolnih župa a u jednosatna dežurstva se tijekom ljetnih mjeseci upisuju i turisti. Cjelodnevno im svima za sve informacije i upis na raspolaganju stoji dežurni mobitel kapelice broj 091 54 00 524 te internetska stranica župe: https://sites.google.com/site/uznesenjabdm/.

Župnik vlč. Slobodan Bunoza, pokretač i voditelj projekta izgradnje budućeg Pastoralnog centra župe čiji je ova posebita kapelica tek prvi dio, već je u uvodu svete mise zahvalnice istaknuo neizmjeran značaj ovakve kapelice za jedan tako mali grad i objasnio razlog njene neraskidive povezanosti s Isusovom Majkom: „Danas ćemo sve svoje zahvale za čudo koje se događa u Crikvenici predati Majci Mariji, Gospi od Anđela. To čudo je kapelica Milosrdnog Isusa za danonoćno klanjanje. Nakon što je lani bila blagoslovljena 3. srpnja na blagdan sv. Tome apostola za njeno se otvorenje još mjesec dana čekao neki Gospin blagdan jer ono što se započne s Marijom sigurno će trajati i to više nitko ne može uništiti.“

Zamjetnu pozornost nazočnih izazvao je i kraj propovijedi u kojem je župnik Bunoza pročitao neka od istinitih svjedočanstava iz Knjige primljenih milosti kapelice koja su vlastoručno zapisali klanjatelji. Bila su to na prvom mjestu svjedočanstva osoba koje su kroz klanjanje u kapelici po prvi puta u svome životu spoznale neizmjerno Božje milosrđe, osjetile koliko ih Bog beskrajno ljubi. Čule su se i zahvale za vraćeni duševni mir, ostvareno blagostanje u obitelji, nakon dugo vremena dobiveni željeni posao, spasenje od životne pogibelji a nije nedostajalo ni svjedočanstava o najbolje provedenom godišnjem odmoru u životu. O milostima koje je i sam primio klanjanjem na posljetku je svjedočio i župnik, također redoviti klanjatelj.

Po završetku svečanog bogoslužja koje je u prigodnom tonu animirao župni zbor mladih, druženje klanjatelja je nastavljeno ispred crkve uz malu zakusku. Nakon toga su mnogi svoju zahvalu živom Gospodinu za Njegov ogroman dar ovoj crikveničkoj župi pošli iskazati i u svega stotinu metara udaljenu kapelicu.

Sanja Kovač

Skip to content