Srdoči svečano proslavili Križevicu
Kategorija:
Vijesti

web-krizevica2U župnoj crkvi Svetog Križa na Srdočima u nedjelju 18. rujna zaključen je program proslave Uzvišenja svetog Križa. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivo Mičić, svećenik u miru. Mnogobrojne vjernike pozdravio je župnik vlč. Božo Mićanović. Podsjetio je kako se u župnoj crkvi čuvaju moći bl. Miroslava Bulešića, a koje se u posebnim prigodama, poput proslave župnog blagdana, daju na javno štovanje vjernicima.

Propovjednik, vlč. Mičić pojasnio je kako blagdan Uzvišenja svetog Križa ima puno simbolike za smisao našeg života i budućnosti. Nije jednostavno bilo govoriti o križu prije, a ni danas. Govoreći o razlozima zašto se ne zaboravlja Isusova muka i smrt na križu, kazao je kako je za neke raspeće sablazan, a za vjernike znak budućnosti. Mudrost Božja očitovala se u ljubavi i predaji i Isusova smrt na križu je najneshvatljivija smrt za čovjeka, ali ona znači – život. Krist je umro od nas, radi našeg spasenja, rekao je vlč. Mičić.

Sve to daje nam nadu da naša smrt nije kraj, nego prolaz u život vječni. Također, govoreći o blagdanu poručio je kako se ne slavi ‘sveti predmet’ – križ – nego onaj koji je umro za nas. Isus na svijet nije došao kao sudac, nego spasitelj. Nije došao suditi, nego oslobađati i to se nalazi u središtu naše vjere. Podsjetio je na tekst Ivanova evanđelja: “Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.” (Ivan 3:16), te pojasnio kako je smisao takvog predanja – spasenje. U križu je sjaj i moć Spasitelja. Zaključujući propovijed istaknuo je da ne smijemo zaboraviti neizmjernu Božju ljubav bez koje naš život nema smisla ni budućnosti.

web-krizevica3Po završetku misnoga slavlja bio je blagoslov djece, dok je prije početka misnoga slavlja predstavljena knjiga dr. sc. Maje Polić: „Obilježavanje 110 obljetnice od osnutka Čitaonice Srdoči“. Proslava Križevice nakon mise nastavila se u dvorištu crkve uz prigodan program i okrijepu.

Skip to content