Srce Isusovo je simbol poniznosti
Kategorija:
Vijesti

web-siSvetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je u petak 3. lipnja proslavljena u samostanskoj kapeli istoimene Družbe na Donjoj Drenovi gdje je svečano misno slavlje predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

Osvrčući se na svetopisamske tekstove u kojima se Božja ljubav očituje kroz sliku pastira i sliku srca, kazao je kako je Bog poslao svoga Sina da bude pastir svim ljudima – pastir koji se neće brinuti samo o vjernom stadu, nego i izgubljenima i udaljenima od Boga. U tom smislu, svi smo se znali udaljavati od Gospodina, ali Bog nikada nije od nas okrenuo leđa niti nas osuđivao zbog toga. Bog nas uvijek slijedi i poziva da mu se vratimo. Njegova ljubav prema grešniku je beskrajna i ništa je ne može poljuljati, poručio je propovijednik.

Govoreći o slici srca, kao izrazu svega dobroga iz kojega izranjanju djela ljubavi i milosrđa, ali i lošega kao izvora mržnje, nadbiskup je kazao kako Bog uvijek traži načine kako doći do nas i kako nas potaknuti na obraćenje. Crkva nije bez razloga Božju ljubav prikazivala kroz sliku srca, jer Bog nas ljubi cijelim svojim trojedinim bićem i iz dubine svoga srca. To srce je izvor radosti i nade i moramo imati na umu ustati i vratiti se Ocu koji nas neizmjerni ljubi.

Srce Isusovo simbol je poniznosti i samozatajnosti. Osim toga, srce je jedini organ bez kojega čovjek ne može živjeti. Zbog toga je srce i slika Boga, jer kad bi se On udaljio od nas i prestao nas napajati s izvora milosrđa, ni nas ne bi bilo, poručio je nadbiskup.

Skip to content