Spasitelj poziva u službu i rad – povjerava zadatke

apostoli isusNavikli smo Isusovu uputu: »Žetva je velika, ali radnika malo« prihvaćati kao poziv na svijest o potrebi molitve za duhovna zvanja. Međutim, Spasiteljeve upute ne govore samo o nedostatku zaređenih radnika. Uputu je dao ne dvanaestorici, već širem broju učenika koji su ga slijedili. On proširuje krug poslanika koji će u njegovo ime pripremiti njegov dolazak u gradove i sela kamo je kanio ići. On kao radnike u žetvi poziva ljude koji pripadaju širem krugu njegove zajednice. U tom Isusovom činu povjereno naviještanje radosne vijesti prenosi na sve koji se smatraju vjernicima.

Povjerena služba poslanja u žetvu opisana je kao neugodna i nelagodna. Spasitelj naglašava: »Šaljem vas«. To je njegovo poslanje. Šalje ih bez sigurnosti i oslanjanja na ono što se redovno ponese na put: obuća, torba, novac. Posao i rad po Spasiteljevoj poslušnosti potpuno ovisi o onome što će poslani primiti od ljudi kojima je poslan i kako će od njih biti primljen. Uspjeh Božjeg poslanika ovisi o gostoljubivosti i prihvaćenosti u mjestu i zajednici u kojoj će svjedočiti i naviještati Božju riječ spasenja.

Prihvaćanje zvanja ovisi o pozvanome, uspjeh poslanja ovisi o onima koji primaju navještaj. Iz toga se vidi da posao naviještanja blizine kraljevstva Božjega događa se u suradnji onih koji su poslani naviještati spasenje i onih koji su pozvani čuti i primiti Božju riječ spasenja.
Spasitelj poziva: »Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju.« Valja nam primijetiti nedostatak duhovnih zvanja, iako Spasitelj stalno poziva i nudi posao u žetvi. Valja razmisliti i o stavovima onih koji nisu pozvani. Hoće li tko iz župne zajednice steći hrabrosti i prihvatiti duhovni poziv ili redovnički život ovisi i o prijemu i dobrodošlici Božjoj riječi spasenja, Božjem djelu Otkupljenja što nam ga je Spasitelj darovao. Crkva je zajednica pozvanih. Svijest vjernika u župnoj zajednici prema Spasiteljevu djelu otkupljenja urodit će odazivom onih koji su pozvani.

To potvrđuje ova Radosna vijest (Lk 10,1-9):
Odredi Gospodin drugih sedamdeset dvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: “Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.” “Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’

Msgr. Nikola Imbrišak

Skip to content