Sestre Presvetog Srca Isusova proslavile jubileje

U subotu 13. kolovoza riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano misno slavlje u crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi tijekom kojega su 60. godina redovništva proslavile s. Beninga Prelc, s. Cecilija Sabljak i s. Tarzicija Žižić. Također, ovom prigodom u povodu 50. godina redovništva zavjete su obnovile: s. Anđelina Tirić, s. Ciprijana Košćak, s. Genoveva Ercegović, s. Magdalena Šmuc, s. Nikolina Ištuk, s. Patricija Stubičar, s. Salezija Slatina i s. Velimira Martinović.

Čestitajući sestrama visoke jubileje, nadbiskup je na početku kazao kako nas ovakvi događaji pozivaju na zahvalnost Bogu. Zahvaljivanje, na jednom afričkom jeziku znači – gledati unatrag – dok iz iskustva znamo kako ta zahvalnost ovisi o tome kakvu svijest čovjek ima. Oni koji su samouvjereni i misli da su sve u životu sami postigli, ne osjećaju zahvalnost prema Bogu. S druge strane, postoje oni koji znaju da su više dobroga od loših životnih trenutaka primili od Boga. Toj skupini pripadaju naše sestre, rekao je nadbiskup.

U nastavku je dodao kako je osjećaj zahvalnosti povezan s onim što nam se dogodilo i na onoga bez čije pomoći ne bi bili ono što jesmo. Da se vaši roditelji nisu odazvali Božjem pozivu za život, vas danas ne bi bilo. Također, krštenjem su vas uveli u život s Kristom. Njihovo Bogu: ‘Evo nas, bilo je presudno kao što je i Gospodinov poziv bio vama kada ste mu poput Samuela odgovorile: Reci Gospodine, sluškinja tvoja sluša.

Propovjednik je u nastavku upozorio kako nije svako gledanje unatrag dobro, tj. ne smijemo dopustiti da nas prošlost toliko obuzme i time oduzme sadašnjost i budućnost. Ne smijemo biti robovi prošlosti, poručio je nadbiskup dodajući kako smo često skloni u starijoj životnoj dobi idealizirati prošlost zbog čega nam se može javiti grižnja savjest ili žal za propuštenim. Sav život potrebno je gledati u svjetlu Kristove istine. U protivnom, ne možemo duhovno rasti, a Bog, bez obzira na naše godine, ne želi da gledamo unatrag nego hodamo do vječnosti gdje nas On čeka. Zaključujući propovijed čestitao je sestrama na visokim jubilejima te ih ohrabrio na njihovom daljem redovničkom putu.

Skip to content