Šesnaesta godišnjica biskupstva mons. dr. Ivana Devčića
Kategorija:
Vijesti

katedrala-nadbiskup-obljetnicaU petak, 16. prosinca  na jutarnjoj zornici  katedrala sv. Vida bila je dupkom puna. Nenajavljeno, budući je poznato skroman i samozatajan, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je misno slavlje tijekom kojega se  prisjetio šesnaeste godišnjice svoga biskupstva.  U nadahnutoj propovijedi istaknuo je kako smo svi sluge beskorisne, te kako on sam po sebi ništa ne bi mogao učiniti bez zajedništva sa svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima laicima. Učinilo se dosta toga u prethodnim godinama, te je nadbiskup pozvao okupljene da slijede Isusa koji nam je jedini primjer, vođa i Spasitelj. Naša povijest prepuna je onih koji sebe prozvaše spasiteljima, a pokazalo se da su uništavatelji. Tko god sebe stavlja na mjesto Spasitelja ili se pak prozove spasiteljem mjesto Boga on je uništavatelj čovjeka, rekao je propovjednik.

Pedesetak katoličkih skauta Zdruga prisustvovali su misi zornici pokazavši odanost svome Biskupu. Članovi Zdruga, Asja i Bruno Pavlović i Mate Mrša, donijeli su Betlehemsko svjetlo mira u riječku katedralu, a nadbiskup je zahvalio skautima istaknuvši kako je Svjetlo mira Isusovo svjetlo koje treba doći u svaku našu obitelj pruživši pravu sliku Božića-rođenje našeg spasitelja Isusa Krista.

Na kraju svete mise rektor katedrale mons. Matija Matičić zahvalio je riječkom nadbiskupu na svemu učinjenome, od gradnje hospicija „Marija K. Kozulić“, Prihvatilišta za beskućnike, pučkih kuhinja, do promicanja suživota i mnogih drugih projekata u kojima se jasno očituje nadbiskupov humanizam i otvorenost ka pomoći svakom čovjeku. Na kraju je pozvao okupljene vjernike na molitvu za nadbiskupa Devčića da mu Bog podari zdravlje i još dugo godina službe mjesnog pastira naše Crkve.

 

Skip to content