Rođendan naše Crkve

holyspiritlrgxm4Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek. Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.
To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.«
Nedjelja Duhova ili Pedesetnice je nedjelja u kojoj slavimo rođenje naše Crkve. Snažnije molimo Gospodina da nam pomogne promišljati dubinu One koju je sam Krist osnovao preko koje do nas dolazi nebrojena milost spasenjskih sakramenata. Učenici su bili uplašeni, stiješnjeni između vlastitih strahova i ozračja koje im nikako nije bilo naklonjeno. Mnoštvo pitanja, nesigurnost, bojazan nadolazećeg.
I upravo u tom trenutku spušta se sila Duha Svetoga na njih i čini ono što je samo Duhu Svetom moguće – od razvalina naše nutrine podignuti veličanstvene hramove, od uplašene djece Božje, učiniti vitezove neustrašivog svjedočenja istine Spasitelja.
Učitelj nam u evađelju jasno kazuje, tko njega ljubi, čuva njegovu riječ. Življenje po toj Riječi po kojoj ćemo postati baštinici kraljevstva nebeskog je nužno i nama danas posvijestiti. Isusovi sinovi i kćeri ne bi trebali imati strah od ikoga i ičega. Isusovi učenici i danas bi trebali s puno ljubavi svjedočiti pripadnost Crkvi, a u trpljenju poput apostola biti radosni i ponosni jer nam je dano trpjeti poradi vjernosti našem Spasitelju.
Čuvajmo našu Crkvu, jer čuvajući Crkvu čuvamo Krista koji u njoj stalno prebiva, a upravo po njoj dolazi k mnogim napuštenim srcima. Neka ti je stoga sretan rođendan draga Crkvo.
Skip to content